A TASZ segíti a PÖCS elleni tiltakozást

-

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Pedagógus Etikai Kódex súlyosan jogsértő.


A civil szervezet szerint a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) kódextervezete csak az etikus viselkedést várja el, a pedagógusok segítésére – „szakmailag megalapozott, konkrét iránymutatás a törvényes kötelezettségeik betartására” – viszont teljesen alkalmatlan. A kódex része a pedagógus önértékelési csoport (PÖCS) is, amely szintén nagy felháborodást keltett a pedagógusok körében.


Az NPK október 4-éig várja a pedagógusok véleményét a kódextervezethez, de csak „szövegszerű, konkrét, adott ponthoz kapcsolódó javaslatokat”. A TASZ szerint viszont a tervezet súlyos, az egész kódexet átfogó, jogsértő szemléletet alkalmaz, ezért ideiglenes megoldásként a TASZ szövegszerű, konkrét javaslata, hogy a tervezetből egyszerűen töröljék az összes, az álláspontjukban tételesen megnevezett jogsértő alapelvet és szabályt. Még akkor is, ha így alig marad valami a kódexből.

A civil szervezet Tanszabadság Programja ezért egy mintalevéllel és az NPK-nak eljuttatható javaslataival segít a pedagógusoknak a jogsértések elleni tiltakozásban.