A TASZ az adatvédelmi hatósággal állíttatná le a Netfitet

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Adatvédelmi Hatósághoz fordul, hogy azonnal állítsa le a Netfit rendszert, amely nevesítve gyűjti a gyerekek testi adottságaival kapcsolatos adatait.


A TASZ azért fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, hogy vizsgálja ki a jogsértést, és állítsa le a Netfit-méréseket mindaddig, amíg nem biztosított, hogy a tanulók fizikai állapotának felmérése jogaik tiszteletben tartásával történik – jelentette be Hidvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi programvezetője. Megelőzőleg több szülő és tanár panaszolta el, milyen megaláztatások érik a gyerekeket a közpénzből finanszírozott Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) alkalmazása során

A jogvédő szervezet szerint önmagában jelentős probléma, hogy az egymás előtti méricskéléssel a gyerekek emberi méltóságát nem tartják tiszteletben. A Netfit esetében azonban nem csak erről van szó, mivel az adatokat kötelező egy központi adatbázisba feltölteni. „Alapesetben nem a tanulók személyazonosító adataival együtt kell ezt megtenni, hanem egy azonosítószámmal. Csakhogy a szülőket presszionálják, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy a személyazonosító adatok is szerepelhessenek a rendszerben. Ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy az így megadott hozzájárulás valójában nem önkéntes” – vonta le a következtetést a TASZ.

A TASZ értelmezése szerint a Netfit hozzáállása az, hogy aki nem akarja, hogy a rendszerhez hozzáférő összes személy megtudhassa, mennyi zsír van gyermeke hasán, az nemcsak akadályozza a pedagógus munkáját, de még rossz szülő is: „A személyhez kötődő módon (névvel együtt) történő adatkezelés rendelkezésre állása megkönnyíti azt, hogy ön mint szülő hozzájáruljon saját gyermeke, illetve gyermekei fizikai fittségi állapotának fejlődéséhez” – idézte a Netfit honlapját a szervezet.