A Tárkinál már csaknem beérte a Jobbik a Kormányváltókat

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A Tárki márciusi közepén végzett közvélemény-kutatása szerint három héttel a választások előtt a kormánypártok növelni tudták előnyüket, míg a baloldali Kormányváltók és a Jobbik támogatottsága a korábbiaknál kiegyenlítettebbé vált. Az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvezne, míg a magasabb az LMP-nek és a baloldali ellenzéknek.


Azok körében, akik tudják, kire szavaznának, a Fidesz-KDNP 51 százaléka mellett a Kormányváltók 21 százalékos, a Jobbik 20 százalékos, az LMP pedig 6 százalékos támogatottságot élvez. A többi párt összesen 2 százalékot kapna, ha most vasárnap lennének a választások.

A kormánypártok támogatottsága enyhén, míg a Jobbiké és az LMP-é jelentősen emelkedett az év elejéhez képest a Tárki adatai szerint A Kormányváltók néven futó MSZP-Együtt-PM-DK-MLP együttműködés támogatottsága ugyanakkor drasztikusan csökkent. Nota bene: az MSZP januárban önmagában is népszerűbb volt, mint most a Kormányváltók. TÁRKI TÁRKI Választási részvételét a megkérdezettek 54 százaléka ígéri biztosra. A Tárki szerint a tényleges részvételi arány ennél magasabb lesz. Úgy látják, hogy az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, mert az ő bázisuk a legelkötelezettebb. A kisebb mértékű választói aktivitás egyértelműen rossz az LMP számára, melynek a parlamenti bejutása múlhat ezen, magasabb részvételi arány esetén viszont a parlamenti küszöbnél sokkal jobb eredményt is elérhetnek. A baloldali ellenzéki lista is kedvezőbb eredményre számíthat, ha sikeresen mozgósít. A Tárki március 12 és 19 között végezte a felmérést.