A tárca cégétől kapott jól fizető megbízást az államtitkár fia

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

  • Van egy állami kft., amelyet az Emmi felügyel és tulajdonosi jogait is gyakorolja
  • Ez a kft. kiír egy közbeszerzést
  • Ehhez fizet egy ügyvédet
  • Ez az ügyvéd épp az Emmi illetékes államtitkárának a fia, aki más ügyekben is dolgozik a cégnek


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közigazgatási államtitkárának, Lengyel Györgyinek (képünkön) a fia, Kuczora Gergely működik közre ügyvédként abban a közbeszerzési eljárásban, amelyet a tárca által felügyelt Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) írt ki a hozzá tartozó intézmények villamosenergia-beszerzésére, derítette ki a VS.

A 2011-ben a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány jogutódjaként létrehozott MANK több más feladata mellett 33 állami kulturális intézmény közös energia-beszerzéséért is felelős.

A szervezet tulajdonosi jogait és felügyeletét kezdettől az Emmi gyakorolja. A tárca szeptemberben megjelent új szervezeti és működési szabályzata (szmsz) a minisztériumon belül a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz rendelte a MANK felügyeletét, akinek az szmsz egy másik pontja értelmében Lengyel Györgyi a felettese.

Az államtitkár első házasságából született Kuczora Gergely a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában hivatalos közbeszerzési tanácsadóként szerepel, az oldalon lekérhető információk szerint 2011 óta eddig egyetlen cég, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. megbízásából bonyolított le eljárásokat.

Az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében most megjelent felhívásban a MANK összesen 21 intézmény – köztük a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Cirkusz és Varieté Kft. és az Operaház – nevében kért ajánlatot. A kiírás szerint a legalacsonyabb összegű pályázat lesz a befutó, az intézmények mérete és száma miatt az összeg azonban így is sok százmilliós nagyságrendű.

Bár a közbeszerzések ügyvédi munkadíját az általános gyakorlat szerint a pályázati összeg alapján számítják (a díj általában a közbeszerzési érték egy százaléka), a MANK-nál a VS.hu megkeresésére azt mondák, esetükben nem a pályázati összeg volt a kiindulás, hanem egyedi szerződést kötöttek Kuczora ügyvédi irodájával. Lengyel Györgyi fia eszerint 1.000.000 Ft + ÁFA összegért bonyolítja a közbeszerzést a tárca nonprofit vállalkozásának.

Kuczora Gergely a közbeszerzésen túl amúgy más ügyekben is dolgozik a MANK-nak, a szervezet válasza szerint állandó partneri kapcsolatban állnak az ügyvédi irodával.


Közvetetten a férj is kapott megbízást

Az Emmi közigazgatási államtitkára két hónapja jelenlegi férje, Kligl Sándor megbízásai miatt került a hírekbe. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) irányító testületébe választott szobrász a Népszabadság cikke szerint az elmúlt másfél évben közvetve 23,5 millió forintot kapott különböző pályázatokon az Emmi által felügyelt az NKA-tól. A cikk szerint a szervezet papíron betartotta az előírást, hogy a vezetésében részt vevők nem pályázhatnak támogatásra, a pénzt ugyanis nem Kligl, hanem egyes önkormányzatok igényelték az általa megalkotandó szobrok felállítására. Az összegzés szerint Gárdony 12,5 millió, Mór és Törökszentmiklós 3-3 millió, Pécs pedig 5 millió forintot kért és kapott az NKA-tól egy-egy Kligl-alkotásra.