A tankönyvesek ultimátumot küldtek Balognak

-

Többszörösen jogsértő Hoffmann Rózsa rendelkezése az állami iskolák tankönyvellátásáról - állítja a Tankönyvesek Országos Szövetsége. Ha a miniszter napokon belül nem szüntetni meg a törvénytelenséget, a tankönyvesek nem tudják biztosítani szeptemberben a tankönyvellátást.


A Tankönyvesek Országos Szövetsége (TANOSZ) hétfőn levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszterhez, azt kérve, hogy haladéktalanul vonja vissza a Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár nevéhez fűződő, szerintük több ponton is jogsértő intézkedést, amely szerint az állami fenntartású iskolák a hivatalos tankönyvjegyzék helyett csupán egy szűkített listából választhatnak tankönyvet a következő tanévre. A miniszterhez címzett állásfoglalásban a TANOSZ kiadói csoportja sorra veszi az államtitkársági tájékoztatóknak a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló törvényébe ütköző pontjait - írja a hvg.hu. Törvénytelennek tekintik például a kísérleti tankönyvek szerepeltetését a szűkített listán, mivel azok a tankönyvjegyzékben nem szerepelnek. Szakmailag elfogadhatatlannak tartják a tantárgyanként mindössze két könyv közötti választási lehetőséget. Ha Balog Zoltán napokon belül visszavonná a kifogásolt intézkedést, akkor a kiadók még vállalni tudják a szeptemberi biztonságos tankönyvellátást - írják levelükben.


Jogszabályellenes kiadványok a Hoffman Rózsa listáján?

A Mozaik Kiadó az index.hu cikke kapcsán levélben a tankerületi vezetőkhöz fordult. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szűkített listán van olyan kiadvány is, ami törvény szerint nem is rendelhető. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) atlasza egy olyan, a Klik szűkített „kötelezően javasolt” listájára bekerült történelematlasz, amelyből eddig keveset rendeltek, drága, és a kerettantervhez sem igazították hozzá. A hivatalos tankönyvjegyzéken három másik, a kerettanterveknek megfelelő ötödikes történelmi atlasz is szerepel, az állami iskoláknak most mégis az említett térkép megrendelését tették kötelezővé, holott a tavalyi adatok szerint ebből rendelték eddig a legkevesebbet az iskolák. De nem ez az egyetlen problémás kiadvány. A szintén ugyanezen kiadó által jegyzett 10. évfolyamos Történelem II. Témazáró feladatlapok és a 2. osztályos Művészetek, mesterségek szintén nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, és mégis szerepelnek a szűkített listán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága délután reagált az Index cikkére. Az Emmi szerint a történelematlasz egyike azoknak a kiadványoknak, melyeket több éven keresztül használnak a diákok. Az iskolai könyvtárak rendelkezésére álló állomány felhasználható a 2014/15. tanévben is. Amennyiben ez nem elegendő, akkor a mindenkori tankönyvjegyzékről bármelyik történelematlasz rendelhető a könyvtári állomány kiegészítésére.