A tanárokat semmi sem tántoríthatja el a szerdai sztrájktól

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint elfogadhatatlanok a kormány javaslatai, ezért mindenképpen megtartják a szerdára tervezett sztrájkot – mondta Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az M1 Híradójában.


Galló Istvánné a hétfő egyeztetést követően nyilatkozott a csatornának. Azt mondta, hogy a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.


Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága – annak három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet – hirdette meg. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott. A PSZ elnöke múlt csütörtökön pedig azt is bejelentette, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága kezdeményezi: az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet". Azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban – fogalmazott Galló Istvánné.


Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is nyilatkozott az M1-nek, és kiemelte, hogy hogy az egyeztetések a szerdai sztrájk után is folytatódnak. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy stabil háttere legyen az oktatás működésének és finanszírozásának. Ennek érdekében 2017-ben 100 milliárd növelik az állami fenntartó költségvetését, de más ágazatoknál, például az egészségügyi dolgozóknak is biztosítani szeretnék a béremelést - idézték az államtitkárt a híradóban.