A tálibok nem vesznek részt a béketárgyalásokon

Fotó: AFP / KAMAL KISHORE

-


A tálibok szombaton jelezték, hogy nem kívánnak részt venni az Afganisztán, Pakisztán, Kína és Egyesült Államok által kezdeményezett béketárgyalásokon.

A négy ország képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások az afgán kormány és a felkelők között.

A magukat Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevező tálibok közleménye szerint azonban szó sem lehet megbeszélésekről addig, amíg amerikai csapatok tapossák Afganisztán földjét.

A tálibok internetes oldalán nyilvánosságra hozott közleményben az áll, hogy "minden hasonló pletykát elutasítunk, és egyértelműen kijelentjük, hogy az Iszlám Emirátus vezetője senkit sem hatalmazott fel ezen a találkozón való részvételre", továbbá: "Az Iszlám Emirátus újra megismétli, hogy Afganisztán felszabadulásáig, a feketelisták megsemmisítéséig és az ártatlan foglyok szabadon engedéséig a hasonló felesleges és félrevezető tárgyalások semmilyen eredményt nem hozhatnak."

A béketárgyalások tavaly július óta szünetelnek, mivel a tálibok új vezetője, Mullah Aktar Manszúr részvételi feltételeket szabott. Manszúrt leköti a tálibok közötti belviszály, valamint a szakadár csoportokkal való csatározás, amelyek teljességgel elutasítják a tárgyalásokat.

A 2001-es amerikai katonai beavatkozás során a hatalomból elűzött tálibok erőszakos felkeléssel próbálják megdönteni a nyugati hatalmak által támogatott kabuli kabinetet, hogy visszaállíthassák az iszlamista kormányzást az országban. Az Iszlám Állam előretörésével szembesülő tálibok az utóbbi időben fokozták harci erőfeszítéseiket, és a korábbi évektől eltérően még télen sem hagytak fel az erőszakcselekményekkel.