A tálibok lerohanták Afganisztán egy földrengés sújtotta részét

Fotó: MTI/EPA / Haszíb Ali

-

A tálib lázadók elfoglaltak szerdán egy körzetet Afganisztán egyik földrengés sújtotta északi tartományában, a tádzsikisztáni határ közelében. Közben a Hindukus hegységben hétfőn bekövetkezett katasztrófa halálos áldozatainak száma 385-re nőtt a legfrissebb tájékoztatás szerint.


Tisztségviselők elmondták, hogy a tálib lázadók szerdára virradó éjjel vonták ellenőrzésük alá a Tahár tartománybeli Darkand körzet legfontosabb városát. A több órán át tartó harcokban egy tálib szóvivő szerint 12 rendőr és két szélsőséges halt meg, míg többen megsebesültek. A térséget nem érintette olyan súlyosan a földrengés, ugyanakkor itt is szedett áldozatokat: a tartományban 15-en vesztették életüket és több mint 40-en sebesültek meg.


A Hindukus hegységben hétfőn bekövetkezett, Dél-Ázsia több országát is érintő katasztrófa halálos áldozatainak száma 385-re nőtt a legfrissebb tájékoztatás szerint. Továbbra is vannak olyan települések a természeti csapás által érintett térségekben, ahova még mindig nem jutott el a kormányzati segítség.

A Pakisztánnal, Tádzsikisztánnal és Kínával határos, gyéren lakott afganisztáni Badahsán tartományból indult, 7,5-es erősségű földrengés miatt több ezren váltak hajléktalanná Afganisztánban és Pakisztánban. A télies időjárás miatt – sok helyen hevesen esik az eső vagy havazik – égetően fontos, hogy mielőbb tető legyen a fejük felett. Sokan viszont azért töltik a szabadban az éjszakát, mert újabb utórengésektől tartanak. Afganisztánból eddig 115 halottról érkezett jelentés, míg a vitatott hovatartozású kasmíri régió indiai részén három halálos áldozatról adtak hírt.

A tálibok kedden közölték, hogy megnyitják az utat a rászorulók segítségére siető szervezetek előtt, ugyanakkor a biztonsági kockázat miatt, amit a szélsőségesek jelenléte jelent, kérdés, hogy egyáltalán tudnak-e hatékony munkát végezni a segélymunkások.

A pakisztáni katasztrófavédelmi hatóságok szerdai tájékoztatása szerint az országban 267-en haltak meg, közülük 220-an az északnyugati határtartományban, Hajbár-Pahtunkvában vesztették életüket. Ebben a térségben több mint 10 ezer ház és 147 iskola rongálódott meg. A földmozgás által egyik legjobban sújtott pakisztáni város, Sangla lakói azt követelték szerdán a kormánytól, hogy segítsen otthonaik újjáépítésében. Az egyik lakó, Szaid Alam az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a katasztrófa bekövetkezte óta még semmilyen támogatást nem kaptak. A vitatott hovatartozású kasmíri régió indiai részén három halálos áldozatról adtak hírt.