A tálibok különleges egységeket állítanak fel az Iszlám Állam ellen

-

Különleges egységeket állítanak fel Afganisztánban a tálib iszlamista szélsőségesek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre - adta hírül hétfőn a Khaama Press afgán hírügynökség.


A "tartalékos egységek" névre keresztelt tálib alakulatok Afganisztán keleti felén fognak állomásozni, ahol az ISIS különösen nagy befolyással bír. Jelenleg a szélsőséges szervezet a helyi fiatalság körében toboroz, illetve már toborzott harcosok kiképzését végzi. A "tartalékos egységek" fegyverzete és egyéb anyagi-technikai felszerelésének minősége jobb, mint a hagyományos tálib egységeké.


A keleti Nangarhar és Kunár tartományok lakosai nagy létszámban csatlakoznak ezekhez az egységhez - folytatta a hírügynökség - amiket a tálibok egyfajta "csalétekként" használnak fel támogatói bázisuk kiszélesítésére.

A tálibok hivatalosan is hadban állnak a másik terrorszervezettel, ám erőfeszítéseik ellenére az Iszlám Állam fokozatosan szorítja ki őket az Afganisztánban az ellenőrzésük alatt álló területekről. A tálib fegyveresek és harctéri parancsnokok sorban állnak át a rivális szervezethez. Így eshetett meg, hogy a néhai tálib vezér, Omár molla testvére, Abdul Manan molla is csatlakozott szeptemberben az ISIS-hez a tálibok közötti belső hatalmi harcokat követően.