A takarításnak is lehetnek káros hatásai

-

30 százalékkal több mérgezéses esetet jelentettek az orvosok 2014-ben az egy évvel korábbihoz képest, viszont kevesebben haltak meg mérgezés miatt. Ne keverjen hipót ecettel, mert mérgező klórgáz keletkezik - figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Központ.


Tavaly 24 141 mérgezéses esetet jelentettek az orvosok és az egészségügyi intézmények, ez 5700-zal több, mint 2013-ban - derült ki az Országos Közegészségügyi Központ adataiból. Kevesebb mint 100-an haltak bele a mérgezésbe.

Az esetek 62 százaléka gyógyszermérgezés volt, utána jött az alkohol (23 százalék), majd az ipari és háztartási anyagok okozta mérgezés.

A véletlen balesetek jelentős része kisgyerekkel történik, az ipari és háztartási tisztítószerekkel mérgezettek 40 százaléka 14 évesnél fiatalabb volt. Hipó, mosószerek és hideg zsíroldó okozta a mérgezést legtöbb esetben.

Az Országos Közegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy odafigyeléssel elkerülhetők a tavaszi nagytakarítással járó vegyszerhasználat veszélyei. A közlemény szerint a nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritáló hatásúak, ezért bármilyen tisztítószer használata előtt el kell olvasni a címkén található figyelmeztetéseket és a gyártó javaslatait a használatára.

Erősen mérgező klórgáz is keletkezhet a lakásban, ha összeöntünk - egyszerre használunk - például hipót és a vízkőoldót. Ilyenkor pezsgés és szúrós szag jelzi a klórgáz keletkezését.