A takarékok visszautasítják Csányi állítását

-

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete visszautasítja Csányi Sándor alaptalan, hamis vádaskodásait – reagált a szervezet. Az OTP-vezér a takarékszövetkezeti szektornak juttatott állami támogatással kapcsolatban pár nappal ezelőtt úgy fogalmazott: „135 milliárdnak megkezdődött az ellopása”.


Az OTP elnökének állításaival ellentétben az állami tulajdonban lévő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) egyetlen fillér hozamot sem fizetett ki tagjai számára a neki juttatott 136 milliárdos összeg után, és ilyen a 2015-ös üzleti tervében sem szerepel. A szervezet szerint azért sem értelmezhetők Csányi Sándor állításai, mert az általa kifogásolt törvényből egyértelműen kiderül: az Integrációs Szervezet kizárólag a tagintézmények befizetéseinek arányában fizethetne hozamot, így a kifizetett hozam csaknem 100 százaléka a Magyar Állam vagyonát gyarapítaná (az SZHISZ vagyonának 99,75 százalékát a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a Magyar Állam bocsátotta a Szervezet rendelkezésére).

Az SZHISZ-ben elhelyezett összeg és hozamai tehát az Integrációs Szervezetben maradnak, és szavatoló tőkeként szolgálnak a takarékszövetkezeti garanciaközösség biztonságos működtetéséhez, a takarékszövetkezetek tőkemegfelelésének folyamatos biztosításához – fogalmaz a szervezet.

A tavalyi takarékszövetkezeti csődökkel kapcsolatban – amelyeknél Csányi kifogásolta, hogy a bankok fizették a kártalanítást – az SZHISZ közleménye megjegyzi, hogy az integrációból kizárt takarékok betéteseinek kártalanítása minden esetben a hatályos törvények előírásai szerint történt. „A szövetkezeti hitelintézetek ugyanolyan tagjai és befizetői az Országos Betétbiztosítási Alapnak, mint bármely más pénzintézet, ezért az ő betéteseiket is megillette az OBA kártalanítása. A betétbiztosítási alap feltöltése pedig – piaci méretükkel arányosan – ugyanúgy sújtja a takarékszövetkezeteket, mint az OTP Bankot.”

Tavaly egyébként a Takarékbank Zrt. fennállásának legjobb eredményét érte el: adózott eredménye 2040 millió forintra emelkedett, miközben mérlegfőösszege 66 százalékkal, 800 milliárd forintra nőtt.