A szurkolás egy egészen új szintje

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

Egészen új, személyes szintre emeli a szurkolást a BBC új alkalmazása. Rengeteg érdekességet tudhat meg a kedvenc csapatáról, egy feltétellel: ha a kedvenc csapata a Premier League-ben szerepel. A játék globálissá válásának azonban vannak hátulütői is.


Hétvégén elkezdődött a Premier League új szezonja, öngóllal nyerő ManUniteddel, botló Chelsea-vel és Arsenallal, reménykedő Liverpoollal. A meccsláz azonban még magasabbra szökhet, ha rákattint erre a BBC-alkalmazásra.

Mindössze két dolgot kell beírni: a kedvenc csapatát, és a születési dátumát. Amit kapunk, lenyűgöző.

Ha valaki például 1978. július 14. született, és a Liverpoolnak drukkol, megtudhatja, hogy a születése óta több mint 70 millió szurkoló látta a helyszínen a csapatot, amely azóta 2063 meccsen 3624 gólt lőtt.

Kiderül, melyik volt a csapat első meccse a szurkoló születése, illetve nagykorúvá válása után, az is, átlagosan milyen eredményt játszott a csapat, ki volt a leghosszabb ideig hivatalban maradó edzője, melyik PL-játékosok születtek a szurkolóval egy napon. Látványos, de áttekinthető grafika adja el a döbbenetes mennyiségű érdekességet, adatot, amelyek közt helyenként keresgéli is lehet.


Nem kívánt mellékhatás

Más kérdés, hogy a PL globálissá válása mellékhatásokkal is jár. Az angol válogatott hosszú ideje esélytelen a világversenyeken, mert a bivalyerős angol élvonalba csak kevés hazai játékos fér be. A problémával évek óta tisztában vannak Angliában, mégsem változott semmi: az új idényben minden eddiginél kisebb, 33,2 százalék a hazai focisták aránya a PL-ben. 1992-ben, amikor a PL indult, még 69 százalék volt ugyanez, a legutóbbi idényben már csak 35, és a csökkenés nem állt meg.

A nyitó körben összesen öt angol tinédzser lépett pályára, jellemzően a legtöbb hazai játékossal, nyolccal az újonc Bournemouth állt ki. A Chelsea, Arsenal, Newcastle, Watford négyesben összesen öt angol játékos szerepelt.