A szponzorok sem kérnek a rasszista csapattulajdonosból

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Sorra hagyják ott a Los Angeles Clippers csapatát, miután kiderült, a tulajdonos nem akar feketéket a meccseken.


Eddig 24 szponzor szüntette meg vagy függesztette fel együttműködését Donald Sterling klubjával. Az NBA-ben szereplő kosárlabdacsapat támogatói közül elsőként a Clipperst kilenc éve támogató CarMax jelentette be, hogy nem hajlandó a nevét és pénzét adni tovább a csapatnak, majd sorra tett hasonló bejelentést a többi szponzor, köztük a Red Bull, a Mercedes, a KIA Motors, a Virgin America és a Yokohama Tyres. A botrány szombaton robbant ki, miután a TMZ internetes portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen Sterling hallható, amint – többek között – azt mondja évtizedekkel fiatalabb barátnőjének:

„Lefekhetsz feketékkel. Behozhatod őket, azt tehetsz, amit akarsz velük. Egyetlen dolgot kérek, hogy ezt ne reklámozd... És ne hozd el őket a meccseimre.”
A felháborodás végigsöpört a ligán, jelenlegi és korábbi sztárok, többek között LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan és Magic Johnson is  egy emberként követelték Sterling legszigorúbb megbüntetését. Ugyanakkor nem csupán az NBA berkein belül, hanem az egész országban komoly visszhangot váltott ki az eset, még Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is megszólalt az ügyben, s kifejezte reményét, hogy a liga megfelelően jár majd el. Adam Silver, a liga februárban hivatalba lépett első embere még vasárnap bejelentette, hogy villámgyors eljárás keretében vizsgálják majd ki az ügyet, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy Sterling milyen büntetésre számíthat. Az észak-amerikai profi ligák korábbi hasonló eseteiből kiindulva az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Sterlinget hosszú időre eltiltják, s nagyon komoly pénzbüntetést kap majd. Sokan ugyanakkor azt követelik, hogy Sterling ne lehessen tovább tulajdonos. A többi tulajdonos közül elsőként a Houston Rocketset birtokló Leslie Alexander nyilatkozta, hogy Sterlingnek nincs helye a közöttük. Sterlingnek nem ez volt az első rasszista megnyilatkozása, ám a mostani keltette a legnagyobb hullámokat, ráadásul ezúttal a családja is elhatárolódott tőle. A tulajdonostól már korábban elhidegült felesége hétfőn közleményt adott ki, melyben jelezte, hogy őt és gyermekeiket is lesújtották Sterling szavai, s hangsúlyozta, hogy a családban senki sem osztja ezeket a kirekesztő nézeteket.