A szövetség elnöke szerint történelmi a női kézisek Eb-szereplése

Fotó: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY / EMIL LANGVAD

-

A körülményekhez képest tisztesen helytállt a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon – mondta pénteken Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke.


Az MKSZ sajtótájékoztatóján a sportvezető történelminek nevezte az Európa-bajnokságot, mert korábban még soha nem utazott úgy a magyar csapat egy téteseményre, hogy a szövetség ne határozott volna meg sikerorientált célkitűzést.


Most nem fogalmaztunk meg sikercélokat, csak azt mondtuk, szeretnénk, ha legalább a középdöntőbe bejutna a csapat. Ez fontos a világbajnoki selejtező miatt, aminek a sorsolására szombaton kerül sor. A csapat kiemelt maradt, így a szövetség által kitűzött minimumcélt elérte mondta Kocsis.

Az elnök magyar szemszögből azért is tartja történelminek az Európa-bajnokságot, mert ennyi sérülés még soha nem sújtotta a válogatottat. Kim Rasmussen szövetségi kapitány keretéből Tomori Zsuzsanna, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szamoránsky Piroska, Korsós Dorina és Kovacsics Anikó is egészségügyi okok miatt hiányzott, a rajt előtt Szucsánszki Zita is kidőlt, Svédországban pedig Janurik Kinga, majd Triscsuk Krisztina sérült meg.


Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya


A válogatott a csoportküzdelmek során Csehország és Dánia válogatottjától kikapott, Montenegrót legyőzte, majd a középdöntőben Románia és a címvédő Norvégia csapatával szemben alulmaradt, az olimpiai bajnok Oroszországgal pedig döntetlent játszott, így – története legrosszabb helyezését elérve – a 12. helyen zárt.

A társaság a körülményekhez képest tisztesen helytállt, az elért eredmény a realitást tükrözte. A jövő évi világbajnokságon biztosan jobb eredményt tudnak majd elérni, ha nem sújtja a sors ilyen sok sérüléssel a keretet tette hozzá Kocsis.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a játékosoknak egyelőre kevés idejük volt tökéletesen összehangolódni az új edzővel, ennek ellenére jó volt a felek együttműködése a tornán, Rasmussen látja a hibákat, tudja, miken kell javítani. Kim Rasmussen kinevezésével jó döntést hoztunk, a bizalmunk töretlen felé. A megállapodásunk nem csak az Európa-bajnokságra szólt, hanem Tokióig érvényes, ezt az együttműködést ki fogjuk tölteni.


Addig kell újjáépítenie a válogatottat, a 2020-as olimpiáig kell erős, ütőképes csapatot csinálnia

magyarázta az MKSZ elnöke.

A sportvezető emlékeztetett rá, hogy nagyon komoly generációs kiesés” sújtja a magyar női és férfi válogatottat egyaránt, ami a 22–26 év közötti kézilabdázók esetében mutatkozik meg. Kis túlzással korlátlanok a lehetőségeink, de a kiesett 10-15 éves ciklust megvenni és pótolni sem tudjuk” – mondta.