"A szokásos balf*szkodás" lett az Orbán elleni csodafegyverből

Fotó: MTI / Vajda János

-

Az MSZP-n belül sem aratott osztatlan sikert a fizetésemelést követelő kampány. A szocialisták abban egyetértenek, hogy a menekültügy elhomályosította a bejelentésüket. Van, aki szerint ettől még muszáj próbálkozni, másvalaki úgy véli, hülyeség volt most bedobni a dolgot, ráadásul nem is volt előkészítve az egész. Beszéltünk politikussal, aki szerint csak „a szokásos balfaszkodás folyik”.


„Különösebb oka nincs az időzítésnek, jön a tél, nőnek a kiadások, egyre fontosabb, hogy az emberek elegendő pénzt keressenek” – mondta a béremelési javaslat időzítéséről lapunknak egy név nélkül nyilatkozó szocialista parlamenti képviselő.

Az MSZP elnöke másfél hete a parlamentben hirdette meg, hogy a közigazgatásban 150 ezres minimumfizetést követelnek, a felsőfokú végzettségűeknek 175 ezer, a diplomásoknak pedig 200 ezer járna.

A párt vezetőségének egyik tagja ennél konkrétabb magyarázattal állt elő, hogy miért most és miért ezt a programot jelentették be:


Most indult a politikai évad, célszerű széles tömegeket érintő javaslattal előállni.

Tóbiás József, az MSZP elnöke


Szerinte azért is jókor jöttek ki ezzel, mert nem sokkal korábban emelte a Fidesz az állami vezetők bérplafonját, a különböző ágazatok dolgozói pedig tavasz óta rendszeresen tiltakoznak az alacsony fizetésük miatt.

Az, hogy ez „kevéssé jött át”, nem kedvetlenítette el a megkérdezett szocialista politikusakat: azzal érveltek, hogy a kampány még csak most indult, „különben is, ha a menekültügy ural mindent, nehéz átvinni egy új témát”. De azért próbálkozni kell: a menekültügy mellé vissza kell hozni belpolitikai ügyeket is, és így talán más témában mondott véleményük is megjelenik, vélték.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a jövő évi költségvetés tárgyalásakor álltak elő ezzel, egyikük azt mondta, „most lettek kész a számítással”. Másikuk viszont azt állította, beadták a javaslatot a költségvetéshez is. Megnéztük, de az nem ez a program volt, hanem egy költségvetési hatásában is kisebb, 285 milliárdos életpályamodell-javaslat. Most viszont 6-800 milliárdos csomagról van szó, amelyhez az MSZP szerint megvan a fedezet – a stadionépítések leállításán túl is. A következőket sorolták fedezetként:

  • a gazdaság teljesítménye,
  • az ellopott pénzek visszaszerzése,
  • a be nem szedett adók,
  • többkulcsos adórendszer visszavezetése,
  • uniós források átcsoportosítása,
  • Paks II teljes lezárása.

A szocialisták amúgy már többször követeltek béremelést az elmúlt hónapokban, nem túl nagy visszhanggal.

Beszéltünk MSZP-ssel, aki nagyon kritikus volt a bejelentéssel szemben. Azt mondta, bár az ötlet jó,


maga a kampány úgy hülyeség, ahogy van, az időzítés pedig komplett baromság.

A menekültválság épp eléggé megterheli a költségvetést


A menekültügyet mint nehezítő tényezőt ő is említette, csak épp nem felmentésképp, pont ellenkezőleg: úgy véli, amiatt is rossz az időzítés; ilyenkor nehéz más témát felépíteni, ráadásul a menekültügy amúgy is megterheli a költségvetést, fizetésemelési program nélkül is.

Szerinte a frakció nem is tárgyalta megfelelően a kérdést, ő azt sem tudja, hogy jöttek ki a számok. Mások ezt nem erősítették meg, sőt, többen is mondták, hogy hosszan beszéltek erről a frakcióban, készültek számítások is.

A lépést kritizáló képviselő szerint maga a bejelentés sem volt rendesen előkészítve. Ezt már alátámasztja egy másik szocialista politikus megjegyzése is, aki elismerte, normális esetben felépítenek egy kommunikációt, tematikát, de most


a menekültügy kellős közepén nem lehet mit csinálni.


Nem nagyon nyomják

A frakciótagok Facebook-oldalát átnézve úgy tűnik, nincs központi utasítás arról, hogy a témát futtatni kell. A képviselők többségénél valahogy megjelenik a követelés, de csak ad hoc módon. Van egy önálló, béremelést követelő Facebook-oldal is, eddig 4 ezer támogatóval. A politikusok inkább élő szóban, a parlamenti felszólalásokon, sajtótájékoztatókon és vidéki fórumokon beszélnek a témáról.


Csak a szokásos balfaszkodás folyik

– mondja egy MSZP-s képviselő a kommunikációról.


Tóbiás József; MSZP kongresszus

„Ez a kampány nem demagóg, mert...”

Néhány érv a megkérdezett szocialista politikusoktól:


„Valós igények kielégítésére irányul. A Fidesz ígéretei csak választási szólamok voltak, az MSZP viszont a valós feszültséget érzékeli.”

„Megalapozott gazdaságilag.”

„A Fidesz mindig azzal jön, hogy mi elvettük a 13. havi fizetést a közszférától. Ők talán visszaadták?”

„A fő cél felhívni a figyelmet egy társadalmi problémára. Az csak járulékos hatás, ha a párt támogatottsága javul ettől.”

„Ez nem PR-ügy, ha nem kezdjük el most követelni a béremelést, a választási programban nem lenne hiteles.”

Az MSZP többször is próbálkozott már a közbeszéd tematizálásával, de egy ellenzéki párt esetében soha nincs „legtökéletesebb” időzítés – mondja Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Talán arra számítottak a szocialisták, hogy a menekültválság már csillapodik, de hogy ez jó vagy rossz döntés volt-e, csak később derül ki.

Az elemző szerint több okkal is magyarázható, hogy a kampány eddig nem igazán jött át: egyrészt a pártnak sokkal kevesebb pénze és egyéb erőforrása van, mint a Fidesznek, ugyanakkor egyelőre nincsenek olyan kreatív kommunikációs akciók sem, amelyekkel sikerre vihetné a programot; dacára annak, hogy az ötlet maga sikeres is lehet a választóknál, plusz jól is állhat a pártnak. Az is látszik, hogy nem minden megszólalásukat ez a téma határozza meg, ebből a szempontból érdemes a Fidesztől és a menekültügyben folytatott kommunikációból tanulni – mondja Tóth Csaba.

Török Gábor elemző a Heti Válaszban azt írta: „Mit látunk? Fizetésemelés 2015 kampány és pozitív semlegesség (ez utóbbi a párt menekültpolitikájának legutóbbi jelszavára utal). Azt hiszem, az ilyen ellenzékre mondják, hogy megérett a pusztulásra.”