A szociktól tanult Orbán megbízottja

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

Egy fillér közpénzt sem használ fel a Magyar Krónika, és a választásoktól sem függ a finanszírozása - állította Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott. Mindebből egy szó sem igaz, viszont az ellesett módszer a baloldalon már egy évtizede - hol jobban, hol rosszabbul, de - működik.


A hírek szerint még maga Orbán Viktor sem gondolja úgy, hogy az általa kezdeményezett új folyóiratot, a Magyar Krónikát közpénzből kellene finanszírozni. A miniszterelnöki megbízott, Kerényi Imre vette a lapot, és megbízójához igazodva kijelentette: „ebben egy fillér közpénz sincs”. Érvelése szerint a parlamenti pártok még a Medgyessy-kormány idején kötöttek egy paktumot, hogy mindegyikük létrehozhat egy alapítványt a működésüket segítő tudományos, ismeretterjesztő oktatási tevékenységre. Ilyen a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány is, amely állítása szerint készen áll arra, hogy pénzzel támogassa a Magyar Krónikát. Nyomatékul hozzátette, hogy ez a konstrukció ráadásul még a választásoktól is független, amivel a finanszírozás stabilitását igyekezett bizonyítani. Csakhogy ezek az alapítványok csaknem száz százalékban költségvetési támogatásból, vagyis az adófizetők pénzéből működnek. A Polgári Magyarországért Alapítvány 2012-ben például 611 millió forintot kapott az államtól, és ez még több is volt, mint az, amit elköltött. Ezen kívül gyakorlatilag csak a Fidesz németországi testvérpártjának, a CSU-nak az alapítványától, a Konrad Adenauer Stiftungtól érkezik pénz a Polgári Magyarország számlájára, évi 30 ezer euró (mintegy 9 millió forint). - - Arra pedig, hogy ez a pénz függ-e a választásoktól, az élő cáfolat az MSZP. Pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány a korábbi kormányzati pozíciónak köszönhetően 2011-ben még 629 millió forint állami támogatásból osztogathatott az MSZP holdudvarának, 2012-ben viszont már csak 266 millió forintot. Vagyis a pártalapítvány pénze nagyon is függ a választásokon elért eredménytől. A Táncsics Mihály Alapítvány egyébként maga is intenzív támogatója a saját szekértáborát információval ellátó sajtónak. 2012-ben például a Népszabadságban résztulajdonos Szabad Sajtó Alapítványnak 28 millió forintot utalt át, a Népszava kiadójának 18 millió forintot, az ATV-nek 15 milliót, a Klubrádiónak pedig 8 millió forintot. És ez a know-how kicsiben a Polgári Magyarországért Alapítványnál sem ismeretlen. Bár a Magyar Nemzet és például a HírTv a jelek szerint nem szorul rá a támogatására, a fideszes pártalapítvány eddig is dotált folyóiratot, például a Magyar Szemlét, csak jóval kisebb összegben, mint amennyit a Magyar Krónika felemészthet. Az alapítvány kiadásait növelte egyébként a békemenetek szervezésében jeleskedő Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és az évről évre megrendezett kötsei Polgári Találkozó is. Kérdés, ezekre honnan jutna pénz a Magyar Krónika mellett. Talán ezért is hangzott el a volt tévés-rádiós újságíró, Kondor Katalin interpretálásában az új folyóirat alakuló ülése után, hogy Orbán Viktor elmondása szerint magánbefektetők állnak a kezdeményezés mögött.

Nincs vita, a pártalapítványi pénz közpénz

Gulyás Gergely, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója a VS.hu-nak azt mondta: Kerényi Imre hivatalosan eddig még kereste meg őket, de tudnak a miniszterelnöki megbízott terveiről. A főigazgató szerint 100 ezer forintnál nagyobb összeg kifizetéséről a háromfős kuratórium dönt, így ebben az ügyben is a kuratórium jóváhagyására lesz szükség. A kuratórium elnöke Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter. Rajta kívül mág Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke, illetve Bíró Ildikó a testület tagja. Bíró 2006-2010 között a Fidesz parlamenti képviselője volt, 2007-ben a polgári körök koordinálást vette át Hende Csabától, majd 2010 márciusában jelentette be, hogy visszavonul a napi politikától. Gyulyás megerősítette, hogy az alapítvány közvetetten valóban közpénzből működik, forrásai jelentős részét az állami támogatás teszi ki. Hozzátette: ha támogatni fogják a Magyar Krónika kiadását, az nem jelent majd pluszkiadást a költségvetésnek, hiszen azt a büdzséből a Fidesznek a 2010-es választási eredmény alapján járó fix összegből fedeznék.