A szocialisták szerint Orbán Putyin trollja

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A forradalom helyett a népszavazási kezdeményezésük megakadályozására emlékezett az MSZP - a tüntetést a Nemzeti Választási Iroda elé szervezték meg. Pár százan mentek el, a hangulat nem volt túl paprikás, a legelsöprőbb beszédet Kunhalmi Ágnes tartotta, a párt elnöke, Tóbiás József nem lépett fel. Kapott Orbán és Balog Zoltán is.


Gondoltak a késve érkezőkre is az MSZP rendezvényén, amely a hivatalos kezdési időponthoz képest tíz percet csúszott. Galkó Balázs - az MSZP rendezvények rendszeres fellépője - a szokásos József Attila helyett Adyt szavalt, Nyakó István MSZP-s politikus felkonferálásakor az egyik díjából a KÖZTÁRSASÁG elnevezést nagyon hangsúlyozta.

Az eső esett, hideg is volt, a pár száz fős tömeg sem volt túl hangos, Orbán Viktor és Balog Zoltán emlegetésekor fújoltak és sípoltak, de a népszavazásos kérdések emlegetésére nem annyira reagáltak. Egy-két „Orbán takarodj” felhangzott, de hosszan tartó skandálásba nem kezdtek.

Nyakó István - aki lecsúszott a vasárnapi zárvatartásos népszavazásról - azt mondta, nem ünnepelni, hanem követelni jött a Nemzeti Választási Iroda elé. 1848-ban is azért mentek az utcára az emberek, hogy követeljék a köztársaságot, a polgárjogokat, a sajtószabadságot és a cenzúra eltörlését. Ugyanezeket a követeléseket sorolta Nyakó is, kiegészítve a népszavazáshoz való joggal. A felsorolás gyér tapsot kapott.

Szerinte összefogással ki lehet harcolni a ”nép szavazásának jogát az életmódról és a szabadságról”, és azt ígérte, a Kúria döntését sokan fogják majd várni a Nemzeti Választási Iroda előtt. Megemlítette, hogy földügyben lehet népszavazni. Ennél a pontnál kiáltott közbe egy idős nő a hátsó sorból:De miért nem mentek az utcára?!

Az MSZP alelnöke, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes Orbán Viktort a beszéde többségében „ideiglenes miniszterelnök"-nek nevezete, szerinte ő küldte a verőembereket a Nemzeti Választási Iroda elé, mert „tele a gatyája”, hiszen tudja, elvesztenék a népszavazást. Felrótta Orbánnak a magánnyugdíj-pénztári befizetések „ellopását”, a 80 milliárdból ”megvett lakájmédiát” - szerinte egy ilyen ember nem beszélhet szabadságról. Ráadásul szerinte a kormány tönkretette az oktatás és az egészségügyet, az iskolában agymosás folyik.

„Nem Brüsszelt, hanem Orbán haverjait kell megfékezni” - reflektált Lukács a miniszterelnök beszédére. Lukács Zoltán szerint a kormány leváltható, ha annyian elmennek szavazni, mint Salgótarjánban.

Totyik Tamás tanár azt mondta, ott nincs egyenlőség, ahol egy gyerek sorsa eldől a születésekor, sokakat elzárnak tanulás lehetőségétől. Annak örült, hogy a tanárok háta mögött már nemcsak a tábla, hanem diákok és szülők is állnak. A rendezvényen Görög Ákos tanuló panaszkodott a többi között a tananyagra: izgalmas és hasznos dolgok helyett magolni kell, a szabályok változása miatt nem tudja, mi vár rá az érettségin.

A tüntetés utolsó szónoka - Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke - mondta a legélesebb beszédet, melyben először Balog Zoltánnak szólt be: „amit az iskolákkal, oktatással, gyerekekkel csinálnak, az az igazi hazaárulás!", majd folytatta Orbánnal:

„Orbán Viktor annak a Putyinnak lesi minden kívánságát, akiről tudjuk, hogy az Unió gyengítésén ügyködik. Putyin előretolt trollja Orbán Viktor, akitől meg kell védeni Magyarországot és az Uniót!” - mondta Kunhalmi Ágnes, a tüntetők meg belendültek, és kis ideig skandálták, hogy „nem hagyjuk!" Többen felröhögtek, mikor Kunhalmi azt mondta, bárkivel tárgyal is Orbán Viktor, ha a magyarokat képviseli, vegye ki a kezét a zsebéből.

Kunhalmi szerint „gyáva, erkölcstelen emberek vezetik az országot, akik felélték a tartalékokat, most pedig felélik a jövőt is”, közben az ország nem fejlődik. Azt mondta, a kormány mindenért megfizet majd. A miniszterelnök várba költözésével kapcsolatban azt mondta, ott van Táncsics börtöne is, „csak kérdés, lesz-e, aki majd ki akarja őket szabadítani onnan” - zárta.