A szocialisták mégis felengednék Gyurcsányt a közös listára

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Molnár Gyula szerint a következő fél év nem szólhat a DK elnökéről, de késznek tűnt megállapodni vele.


Molnár Gyula szerint nem lehet akadálya a kormányváltásnak, hogy veszekednek Gyurcsány Ferenccel – írja az atv.hu. A lap szerint az MSZP elnöke már nem zárja ki, hogy Gyurcsány is rajta legyen egy Botka-vezette közös listán, ha egyéniben is indul a DK elnöke. Molnár szerint Botkát nem akarják Lattmann Tamásra cserélni. „Nincs szó Botka László lecseréléséről, nem is lesz, nincs szó Lattman Tamás jelöléséről sem közös miniszterelnök-jelöltnek a balliberális oldalon, ez az MSZP-ben fel sem merült.


Súlyos félreértése a magyar nyelv szabályainak, ha valaki szakpolitikai kérdésekről beszélget egy pártelnökkel, és aztán azt ő felkérésnek értékeli”

– mondta Molnár.

Szerinte az MSZP készen áll, hogy a szövetségért önállósága egy részéről is lemondjon. „Készen állunk a tárgyalásra. Megkaptuk a sajtóosztályoktól a nemeket, de testületi döntéseket várunk”. Az atv.hu megkérdezte, miért csak Molnár és Hiller István tárgyal Gyurcsánnyal. Az MSZP elnöke szerint az volt az elgondolásunk, hogy a DK-val való tárgyalást ne terheljék egy Botka-Gyurcsány vitával. De a háttéralku látszatát is el akarják kerülni. „Ezért erősen


gondolkodunk azon, hogy mégiscsak hárman fogunk tárgyalni.”

Gyurcsány alapfeltétele, hogy a közös listán is ott legyen a neve. „Amikor már minden vitás kérdést eldöntöttünk, akkor leülünk és eldöntjük azt is az MSZP-ben, hogy érdemes-e felülvizsgálni, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet a listán” – mondta Molnár, aki kizártnak tartja, hogy a következő fél év is Gyurcsányról szóljon. „Én most nem fogok állást foglalni, de azt mondom: kompromisszumra készek vagyunk minden kérdésben, hogy leváltsuk Orbán Viktort. A Gyurcsány-kérdés a problémák legvégén van.”

A szocialisták elnökét megkérdezték, elfogadhatónak tartja-e azt a kompromisszumot, hogy Gyurcsány azzal a feltétellel lehet rajta a közös listán, hogy indul egyéniben is. Molnár azt mondta, hogy „a második felével, hogy Gyurcsány Ferenc egyéniben induljon, teljesen egyetértek. A másik feléről, a listás helyéről továbbra is azt gondolom, hogy ebben vita van közöttünk. De ezt nem fogjuk tudni most megoldani, nem is akarjuk. A problémát nem megoldjuk most, hanem élvezzük. És hagyjuk, hogy majd a végén találjunk valami közös megoldást. Nem lehet akadálya a kormányváltásnak az, hogy mi veszekszünk.”