A szocialista elnök hadgyakorlattal üzenne az imperialistáknak

-

Hadgyakorlatot jelentett be a venezuelai államfő azután, hogy Donald Trump a katonai beavatkozást sem zárta ki. Nicolás Maduro azt is mondta, hogy tárgyalna az amerikai elnökkel.


„Mindenkinek csatlakoznia kell a védelmi tervhez, férfiak és nők millióinak, lássuk, hogy fog ez tetszeni az amerikai imperialistáknak" – mondta a szocialista elnök, és sürgette híveit, hogy vegyenek részt a civilek és katonák közös manőverein augusztus 26-án és 27-én. A kormánypárti rendezvényen több ezren jelentek meg, hogy tiltakozzanak Trump "katonai megoldásról" szóló megjegyzése ellen.

Maduro ismét jelezte, szívesen telefonálna Trumpnak, hogy elmondhassa az amerikai elnöknek: félrevezetik, és minden, amit Venezueláról mondanak, hazugság. A Fehér Ház a múlt héten elutasította kérését, hogy beszélhessen az elnökkel. Washington szerint Trump akkor fog tárgyalni Maduróval, ha Venezuelában helyreállt a demokrácia.

Vladimir Padrino védelmi miniszter azt mondta, hogy az USA meg akarja szerezni Venezuela kőolajkincsét. Padrino egy katonai támaszponton beszélt, tucatnyi fegyveressel a háttérben.

Miközben Trump nyilatkozata miatt Maduro "imperialista invázióra" készítette fel híveit, Mike Pence alelnök latin-amerikai körútján igyekezett csillapítani a kedélyeket, békés megoldást ígérve a "diktatúrába összeomló" Venezuela válságának rendezésére.

Trump a bedminsteri golfklubjában azt mondta: Venezuela esetében sokféle megoldás létezik, köztük "szükség esetén katonai hadművelet is".