A szocdemek inkább ellenzékben maradnának

Fotó: DPA / ROLF VENNENBERND

-

A német szociáldemokraták az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések kudarca után sem hajlandóak folytatni a kormányzati együttműködést a CDU/CSU pártszövetséggel. Az SPD ellenzékben tölti a Bundestag következő ciklusát.


A koalíciós egyeztetések sikertelensége nem változtatja meg a választás eredményét, amely az SPD számára azt jelenti, hogy ellenzékbe kell vonulnia – mondta Ralf Stegner, a párt egyik alelnöke.

Az SPD a "súlyos választási vereség után sem taktikázott, és most sem teszi ezt", hanem ragaszkodik döntéséhez – írta a Twitteren. Szerinte nem törvényszerű, hogy egy esetleges előrehozott választás a szélsőjobboldali AfD malmára hajtaná a vizet.

Az SPD másik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel azt mondta, hogy az SPD nem pótkerék egy bajba került autóhoz, amely felett a sofőr, Angela Merkel kancellár elveszítette az irányítást.

Martin Schulz pártelnök még nem nyilatkozott a vasárnap éjjel kudarcba fulladt koalíciós egyeztetések után. Korábban többször is azt mondta, hogy az SPD nem folytatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

Az ún. Jamaica-koalícióról október 18-án kezdett egyeztetés azért végződött sikertelenül, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.