A szmog miatt törölhetik a hétvégi Forma–1-es futamot

Fotó: AFP / MOHD FYROL

-

A hétvégén Szingapúrban folytatódik a Forma–1-es világbajnokság, már ha addig sikerül elhárítani a veszélyt, amit a szennyezett levegő jelent.


Az első Szingapúri Nagydíjat 2008-ban rendezték meg. Sokáig kérdés volt, hogy a versenyzők vajon hogyan tudnak majd teljesíteni a reflektorok által megvilágított különleges pályán, de a pilóták megszerették a Marina Bay-i esti futamot, amelyből már hetet rendeztek meg. A nyolcadik azonban veszélybe került, mivel túl nagy a légszennyezettség a térségben – írja a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint a szmog Szumátrából érkezik, ahol több erdőt is felgyújtottak, hogy termőföldet teremtsenek a mezőgazdaság számára, a szél pedig folyamatosan Szumátra felől Szingapúr felé fújja a füstködöt.


Tavaly Hamilton nyert Vettel előtt


„A Szingapúri Nagydíj szervezői szorosan együttműködnek a hatóságokkal, folyamatosan mérik a légszennyezettséget, és közösen fognak döntést hozni a hétvégi futamról annak függvényében, hogy milyenek a látási viszonyok, és veszélyezteti-e a szmog az emberek egészségét” – közölte a szóvivő a Reutersszel.

Az eddigi hét futamból Sebastian Vettel hármat, Lewis Hamilton és Fernando Alonso pedig kettőt-kettőt nyert meg.


Szingapúrban az elmúlt napokban több sporteseményt is töröltek a légszennyezettség miatt, tehát a veszély valósnak tűnik, még akkor is, ha mi arra fogadnánk, hogy azért meg fogják rendezni a hétvégi futamot.