A szmog idő előtt megöli a kínaiakat

Fotó: DPA / JULIAN STRATENSCHULTE

-

Csak 8 kínai nagyváros levegőjét nem találták egészségkárosítónak.


Átlagosan két évvel rövidíti meg a születéskor várható élettartamot és évente körülbelül egymillió ember idő előtti halála írható a szmog számlára. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a kínaiak 97 százaléka van kitéve az egészségkárosító porszemcséknek.

"Ez nem hiba, ez bűncselekmény. A tiszta levegő alapvető emberi jog, amelyből a világ lakosságának túlnyomó része nem részesül" - mondta Fatih Birol. Az ügynökség igazgatója szerint az energiaágazatnak hatékonyabb lépéseket kell tennie a károsanyag-kibocsátás visszafogására.

Kína jelentős iparosodása és városiasodása miatt az elmúlt két és fél évtizedben a felhasznált energia mennyisége csaknem 3,5-szeresére emelkedett az 1990-es évekéhez képest. Az elektromos áram előállításához az országban háromnegyed részben szennyező fosszilis energiaforrást használnak.

Kínában 74 nagyvárosban ellenőrzik rendszeresen a levegő minőségét, és mindössze 8 felelt meg az országos szabványnak a 2014-es hivatalos adatok szerint. A legsúlyosabban érintett térség Észak-Kína: azaz Peking és a Hopej tartományi iparvidék.