A szlovén miniszterelnök szerint mini-Schengen nincs, és nem is lesz

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Mini-Schengen nincs, és nem is lesz, ezt néhány sajtóorgánum és (ellenzéki) politikus találta ki – jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn a ljubljanai parlamentben.


Cerar szerint a mini-Schengen ötlete belpolitikai okokból terjedt Hollandiában, később azonban többen cáfolták, köztük a holland miniszterelnök is, aki elmondta: hivatalosan erről soha nem vitáztak, az egész csak kitalálás.


A migránsok fő célpontjait képező hét uniós tagállam vezetőinek találkozója újból felkeltette a gyanút, hogy a mini-Schengen lehet a téma, de ez is teljesen hamisnak bizonyult – hangsúlyozta Cerar. „Ez nem volt része a hivatalos tárgyalásoknak, semmi olyasmiről nem volt szó, ami veszélyeztetné az Európai Tanács és az Európai Unió munkáját, és legkevésbé olyasmiről, ami valamiféle mini-Schengenre hasonlított volna” – szögezte le, és egyúttal kiemelte, hogy Szlovénia betartja a schengeni szabályokat.

„Szlovénia benne van Schengenben, és benne is lesz, betartja a kötelező szabályokat, és egy tagállam sem akarja Szlovéniát kirekeszteni az övezetből, inkább együtt akar vele működni a menekültáradat hatékony kezelésében.”

Ljubljana az adott körülmények között optimálisan betartotta a schengeni egyezményt, amit az EU el is ismert – mondta, majd hozzáfűzte: „Az Európai Bizottság Olaszország, Málta, Görögország és Horvátország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert a szóban forgó országok menekültügyi szabályozásának bizonyos pontjai nincsenek összhangban a közösségi joggal, Szlovénia pedig nem volt közöttük.” Szintén képviselői kérdésre válaszolva Cerar arról is beszélt, hogy Ljubljana erőteljesen fellépne, ha Ausztria úgy döntene, lezárja határát Szlovéniával, de erről nincsen szó. „Néhány kilométer kerítés épült mindössze, amely a migránsokat a megfelelő pontokra tereli” – tette hozzá.