A szlovén követség szerint csak egy menekült kapott a paprikaspray-ből

Fotó: AFP / Jure Makovec

-

Egy rendőr, és csak egyetlen menekült ellen vetett be paprikaspray-t. Ezzel cáfolta Szlovénia magyarországi nagykövetsége, hogy tegnap este többen is ápolásra szorultak, mert a rendőrök könnygázt vetettek be a menekültek ellen a szlovén határon.


A nagykövetség a VS-hez eljuttatott közleménye szerint a paprikaspray-t nem menekültek csoportja, hanem csak egyetlen menekült ellen használta egy rendőr, amikor a belépést követelő emberek összecsaptak a rohamrendőrökkel.


A követség szerint a csoport egyre agresszívabbá vált, és botokkal, műanyag flakonokkal dobálták a rendőröket. Egyes tüntetők agresszíven lökdösték őket, és körbevettek egy rendőrt, aki végül paprikaspray-t használt egy erőszakos tüntető ellen, áll a közleményben. A rendőrök szerint senki sem sérült meg, írják.

A paprikaspray enyhébb kényszerítő eszköz, amit a rendőrség jogosan használhat a közrend fenntartása, és az emberek biztonságának védelme érdekében, írta a követség.

A Spiegel számolt be arról, hogy a rendőrök a tüntetők, köztük gyerekek ellen vetettek be könnygázt, a portál által közzétett videofelvételen legalább két ember látszik, akiket a könnygáz miatt ápolnak.