A szlovén kormány állítólag már megvette a szögesdrótot a kerítéshez

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

A ljubljanai kormány elvileg a falak ellen van, de azért felkészül minden eshetőségre. És ezek közé tartozik a kerítés építése is a horvát határra.


A szlovén kormány már megrendelte a szögesdrótot, amellyel meg akarja védeni déli, horvát határát egy esetleges ellenőrizetlen migránsáradattal szemben – írták a vezető szlovén napilapok szerdán. A ljubljanai Delo című napilap értesülése szerint a kormány Lengyelországból „nagyobb mennyiségű szögesdrótot” rendelt, amelynek napokon belül meg kell érkeznie, és amellyel a kormány a szlovén–horvát zöldhatár egyes részeit szándékozik megerősíteni, hogy megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen beáramlását az országba. A lap saját, meg nem nevezett forrásra hivatkozott, megjegyezve, hogy a kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt.

A Dnevnik című napilap a Delótól eltérően arról írt, hogy a kormány már „megvásárolta a drótot” a kerítés építéséhez, így az már Szlovéniában van, és bármikor felhasználható. A drót megvásárlását sajtóértesülések szerint a gazdasági és idegenforgalmi minisztérium bonyolította le közbeszerzési pályázat kiírása nélkül. A lapok továbbá arról is cikkeztek, hogy a drótkerítéshez szükséges anyag egy részét Szlovénia Magyarországtól vásárolta meg, miután az már korábban lezárta horvát és szerb határát, és túladott az építésből megmaradt anyagon.

A nagyobb mennyiségű kerítésdrót és fizikai akadály vásárlásának ljubljanai szándékáról először a Slovenske Novice című bulvárlap írt két héttel ezelőtt. A hírre a kormány akkor sem reagált, noha többször is kinyilvánította, hogy „a falak Európája ellen van”. Karl Erjavec külügyminiszter arra az újságírói kérdésre, hogy Ljubljana tervez-e kerítést építeni horvát határán, válaszul megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Szlovéniának ugyanúgy kell reagálnia, mint azt Németország és Ausztria teszi. „Nincs kizárva a kerítés építése sem” – mondta a miniszter, aki szerint „minden eshetőségre felkészültünk, és folyamatosan kapcsolatban állunk Németországgal és Ausztriával. Minden az ő lépéseiktől függ.”

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 139 608 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdára virradóra újabb 1211 migráns lépte át a horvát–szlovén határt. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 320 ezer migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb–horvát határt, többnyire Bapska körzetében lépve horvát területre. Kedden 21 óráig 5573 migráns érkezett Horvátországba, akiket már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítottak a horvát hatóságok.