A szlovén katonaság kivonul a horvát határra, egy lap Orbánt bírálja

-

Az egyik szlovén lap szerint, ha nincs európai összefogás menekültkérdésben, az olyan populista politikusoknak kedvez, mint Orbán Viktor.


Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a horvát határnál, a logisztikai feladatok ellátására pedig a katonaságot is kirendelte - közölte a szlovén média szombaton.

Mint arról hírt adtunk, a rendes vasúti közlekedést felfüggesztették, de a Dnevnik nevű napilap arról ír, hogy a szlovén vasúttársaság részt vesz a menekültek szervezett szállításában a horvát határról Ausztriába. A lap szerint erre azért van szükség, hogy a menedékkérők ne özönöljenek ellenőrizetlenül az országra.

A Dnevnik úgy tudja, hogy szombaton migránsügyben több egyeztetést is tartanak a kormányon belül, utána a kabinet várhatóan az operatív terveiről is beszámol, amit eddig még nem tett meg. Ljubljanára nagy nyomás nehezedik, hogy határozottan lépjen fel, mert Németország politikája megváltozhat a menedékkérőkkel szemben, írja a lap.

Janez Jansa volt jobboldali miniszterelnök azt kérte a kormánytól Twitter-oldalán, hogy ugyanúgy, mint Magyarország, Szlovénia is zárja le horvát határát a menekültek előtt.

A lap megszólaltatott egy biztonsági szakértőt is, aki elmondta: a határok lezárásával csak azt érné el Szlovénia, hogy a migránsok és a menekültek elszállítására irányuló feladatokat – amelyet most az állam lát el –, átvennék az embercsempészek, amit el kell kerülni, és ha muszáj, akár "humanitárius folyosót" is nyitni kell a menekültek számára.

A Delo nevű szlovén napilap vezércikkében arról írt: a menekültválság, és a migránshullám átirányítása Szlovéniába destabilizálhatja a térséget, ami miatt változtatni kell azon a berögződésen, hogy a régió országai egymást vádolják, hogy megszabaduljanak a menekültáradattól saját "nemzeti egoizmusokat" képviselve.

A lap szerint a drótkerítés és a fal helyett, amelyek komolyan veszélyeztetik a Balkán "törékeny békéjét", inkább egységes uniós megoldásra van szükség. Ha Németország megváltoztatja menekültpolitikáját – az Angela Merkelre nehezedő nyomás miatt –, az "szörnyű nehéz helyzetbe" hozhatja Európa délkeleti országait - írja a lap.

"Európának egységesnek kell mutatkoznia migránskérdésben, mert a széthúzás csak olyan populista politikusok malmára hajtja a vizet, mint Orbán Viktor vagy Recep Tayyip Erdogan" - fogalmazott a szerző.