A szlovákok örülnek, hogy gyárthatják a rosszabb aszúkat

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A szlovákiai bortermelők szerint esélyt adhat tokaji exportjuknak az, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának döntése alapján a jövőben már csak 5 és 6 puttonyos tokaji aszú készülhet a magyar borvidéken – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.


A magyar döntés, amely a tokaji borok minőségének és exkluzivitásának növelését célozza, luxusterméket csinál a magyar tokajiból, ugyanakkor paradox módon Szlovákiában továbbra is előállítható lesz a tokaji borok 3-4 puttonyos, olcsóbb és kevésbé minőségi változata – állapította meg a lap. A HN szlovákiai bortermelőket megszólaltatva rámutat: a Szlovákiában előállított bor a tokaji össztermelésének alig tíz százalékát adja, s annak exportja gyakorlatilag a nullával egyenlő. Hozzáteszi: a minőségi szigorításnak köszönhetően egyes külföldi piacokon valószínűleg megélénkül majd az érdeklődés a szlovákiai gyártású 3-4 puttonyos tokaji iránt, részben mert olcsóbb, részben amiatt, mert a jövőben a világon egyedülálló termék lesz. A szlovákiai bortermelők nagy meglepetésként értékelték a magyar döntést, amelyről egyikük véleménye szerint hamarosan kiderülhet, hogy „zseniális marketing lépés vagy tévedés volt-e”. A kérdésre adható választ megelőlegezi a szlovák lapban a téma kapcsán megjelent, „Harc a puttonyokért” című kommentár írója, aki úgy véli: a szlovák tokaji annak mennyisége és gyakorlatilag nullás exportja miatt eddig sem tudta veszélyeztetni a magyar tokaji domináns helyzetét, most pedig bebizonyosodott, hogy a tokaji körüli vitában a magyarok sokkal inkább az elvet, mint az egyes intézkedések hatékonyságát tartották szem előtt. Megjegyzi: „tiszta bort öntve a pohárba” látni kell, hogy a (tokaji bor) magasabb minőségi szintjének Szlovákiában sohasem volt hagyománya, az alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó 3-4 puttonyossal pedig biztosan nem sikerül elárasztani a világot.


Előzmény: a szlovákok is használhatják a márkanevet

Elutasította februárban a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a magyar fellebbezést a „Tokaj” márkanév ügyében. A testület kimondta, nem minősül megtámadhatónak a „Vinohradnícka oblast' Tokaj” szlovák névnek a nyilvántartásba való bejegyzése. A Bíróság indoklásban kiemelte, hogy a tokaji borvidék Magyarország és Szlovákia területére is kiterjed. A Vidékfejlesztési Minisztérium akkor közölte: a kérdést korántsem tartja lezártnak, az ügyben kiadott közleményükben jelzik: az Európai Bíróság csak egy részletkérdésben döntött, így a Tokaj eredetmegjelöléssel kapcsolatos, a magyar és a szlovák fél közti status quo nem változik.