A szlovákok is beszállhatnak az Iszlám Állam elleni harcba

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

A szlovák védelmi tárca Párizs – minden uniós tagállamnak szóló keddi – megkeresése alapján egyeztetésbe kezdett egy Franciaországnak nyújtandó esetleges katonai segítségnyújtásról az Iszlám Állam elleni harcban – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.


A várhatóan a jövő héten folytatódó egyeztetések első – pénteken Pozsonyban megtartott – körén Milos Koterec, a pozsonyi védelmi tárca államtitkára és Didier Lopinot, Franciaország pozsonyi nagykövete vett részt.

„A francia féltől megkaptuk az első megkeresést, ez egy általános igényt tartalmaz” – idézte a TASR Koterec nyilatkozatát, aki szerint Szlovákia a vegyi, biológiai és radiológiai védelem terén tud felajánlásokat tenni, illetve ugyancsak szóba jöhet, hogy robbanóanyag hatástalanítására szakosodott specialistákat, logisztikai erőket, különleges alakulatokat, valamint hírszerzési szakembereket ajánljon fel. Koterec hozzátette: a konkrétumokról a további egyeztetések során születhet megegyezés, ezekre két héten belül kerül sor.

Párizs az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcához az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésére hivatkozva kért segítséget. Ez kimondja, hogy „a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam – az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban – köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni”.