A szlovákok ajtót mutattak a Roszatomnak, mi viszont nem

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Az orosz atomerőmű-építővel azon buktak meg a szlovákiai tárgyalások, hogy nem kapott garanciát az áram átvételi árára. A paksi bővítésnél ugyancsak a Roszatom az egyik legesélyesebb pályázó, kérdés, hogy a rezsicsökkentés lázában mi mit tudunk ajánlani neki.


A szlovák gazdasági minisztérium egyelőre lezárta a tárgyalásokat az orosz Roszatommal a bohunicei atomerőmű új blokkjainak építéséről, miután nem tudtak megegyezni a feltételekben. A Sme című liberális pozsonyi lap azt írta, hogy a miniszter, Tomas Malatinsky ugyanakkor lehetőséget lát arra, hogy újból felvegyék a tárgyalás fonalát, ha az oroszok módosítanak a feltételeiken. A legfőbb probléma állítólag az volt, hogy nem tudtak megegyezni, milyen áron veszi majd át a szlovák állam az új erőműben megtermelt áramot. A szlovákok ugyanis erre nem adtak garanciát. Az új partner azonban máris megvan: a cseh energiacéggel, a ČEZ-zel folytatják a projektet. Erről már korábban is volt szó, sőt egy közös céget is létrehoztak, amelyben a cseheknek 49 százalék a részesedésük, csak közben a ČEZ úgy döntött, inkább a csehországi Temelinben bővíti a nukleáris erőművet. A közvélemény azonban Csehországban is megosztott az atomenergia megítélésében, vagyis egyelőre úgy tűnik, van szabad kapacitása a cseh cégnek. A ČEZ több befektetéssel Magyarországon is jelen van, és partnere a Mol is.


A Roszatom nálunk is nyomul

Az orosz nukleáris nagyágyú már egy éve leányvállalattal is jelen van Magyarországon, miután az Orbán-kormány többször is jelezte, hogy elkötelezett a paksi erőmű bővítése mellett. A képviseletet a Roszatom marketing cége, a Rusatom Overseas Zrt. látja el. A magyarországi iroda egyebek mellett felel az orosz atomipari vállalatok érdekeinek képviseletéért Magyarországon, illetve a magyar cégek bevonásáért a Roszatom globális beszállítói hálózatába. Az irodát Bács Zalán vezeti, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, dolgozott a Mol, a Slovnaft, a Tiszai Vegyi Kombinát és az INA vállalatoknál. Mostani megbízatása előtt a Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese volt. A Roszatom azzal próbálja behálózni a döntséhozókat, hogy a kivitelezés 30 százalékát magyarországi vállalkozásokkal végezteti el. A paksi bővítés költségét legalább ezer milliárd forintra becsülik. Év közben többször is elhangzott, hogy év végéig kiírhatják a tendert a bővítésre, de ez eddig még nem történt meg. A finanszírozás nyilván kényes kérdés, hiszen Magyarországnak nincsen ennyi pénze, ha pedig a kivitelező állja a számlát, akkor a megbízó a markába kerül. Egyebek között azzal, hogy diktálhatja az áram árát. Bár a kormány részéről folyamatosan azt hangoztatják, hogy Európa egyik legolcsóbb energiaszolgáltatását akarják elérni, a szakértők figyelmeztettek, hogy az új atomerőművi blokkok üzembe állítása a jelenleginél csak drágább áramot eredményezhet Magyarországon.