A szlovák Jobbik nyert Besztercebánya megyében

Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Párt jelöltje több mint hetvenezer szavazattal nyerte a megyei választást.


Meglepő eredmény született a szlovákiai megyei választások második fordulójában Besztercebánya megyében, ahol a roma kisebbség elleni megnyilvánulásairól is ismert Marián Kotleba, a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke győzött Vladimír Manka, a kormánypárt jelöltje ellen. A választás első fordulójában a leadott szavazatok közel 25 százalékát megszerző Marián Kotleba a második fordulóban a voksok több mint 55 százalékát kapta meg, amivel jelentősen megelőzte a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia által jelölt Vladimír Mankát, akire a választók 44 százaléka szavazott, kevesebb mint az első fordulóban. Marián Kotleba vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: nem tart attól, hogy a megyei tanács nem akar majd együttműködni vele. „Úgy gondolom, a tanács tagjai támogatni fogják a jó ötleteket. Ha úgy döntenek, hogy bojkottálnak, akkor ezzel a választóiknak kell majd elszámolniuk” – jelentette ki a szélsőjobboldali politikus. Kotleba továbbá kijelentette: nem hajlandó együttműködni a jelenlegi parlamenti pártokkal, amelyekről mint "politikai maffiáról" beszélt.


Marian Kotleba és a szlovák Jobbik

Marián Kotlebát és pártját a pozsonyi sajtó szélsőjobboldaliként említi. A párt erősen nemzetinek nevezi magát, jellemzői az Európai Unió, illetve a NATO elleni retorika, valamint a romaellenes megnyilvánulások. Marián Kotleba korábban az ultranacionalista Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) párt vezetőjeként vált ismertté. A Szlovák Testvériségnek több olyan nyilvános rendezvénye volt, amelyeken tagjaik fekete katonai egyenruhára emlékeztető viseletben vonultak fel, ilyenkor nem egyszer romaellenes uszításra is sor került. A pártot egy évvel létrehozása után, 2006-ban a legfelsőbb bíróság döntése alapján feloszlatták. Megalakítói ezt követően ugyanezen a néven civil szervezetet hoztak létre, majd később megalakították a Mi Szlovákiánk Néppártot (LSNS), amely már a 2012-es előrehozott parlamenti választásokon is indult, ám nem ért el említésre méltó eredményt. Marián Kotlebával a megyei választások előtt legutóbb tavaly nyáron foglalkozott kiemelten a szlovákiai média. A pártvezér akkor azzal keltette fel a figyelmet, hogy meghirdette: ledózeroltatja a jelentős roma lakossággal rendelkező Krasznahorka-váralja településen lévő, részben illegálisan épült roma telep házait, amelyek olyan területen állnak, amelyek Kotleba tulajdonába kerültek. Az akció végrehajtását meghiúsították a hatóságok, a rendezvény több résztvevőjét még annak kezdete előtt elvezette a rendőrség. A múltban már magát Kotlebát is többször őrizetbe vették; faji uszítás, illetve a demokrácia veszélyeztetése vádjával eljárás is folyt ellene, ám soha nem ítélték el.


Bugár szerint Fico a hibás

A „nacionalista kártyát kijátszó” Robert Fico szlovák miniszterelnök elijesztette a Most-Híd párt szavazóit attól, hogy a kormánypárt jelöltjére szavazzanak a Besztercebánya megyében, ahol végül egy szélsőjobboldali politikus szerezte meg a megyefőnöki posztot – közölte Bugár Béla, a szlovák-magyar Most–Híd elnöke a szombati voksolást követően. Bugár szerint Fico megosztó megnyilatkozásai mellett a megye megoldatlan társadalmi problémái miatt nyerhetett a romaellenes megnyilvánulásairól is ismert Marián Kotleba Besztercebányán. A Most–Híd elnöke azt is leszögezte a TASR szlovák hírügynökségnek, hogy Kotleba megválasztása figyelmeztetés: a figyelmen kívül hagyott társadalmi kérdések más, Kotlebához hasonlóan szélsőséges politikusok malmára hajthatják a vizet. Bugár a szlovák hírügynökségnek az is elmondta: Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és nagyszombati megyefőnökjelöltje többek között a Most–Híd támogatásának köszönhetően tudott jobb eredményt elérni a voksolás második fordulójában, mint az elsőben. Berényi szombaton a szavazatok közel 40 százalékát szerezte meg a nagyszombati megyében , de alulmaradt a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és a kommunisták által is támogatott, de függetlenként induló Tibor Mikussal szemben.


Molnár Csaba, a Political Capital módszertani szakértője tájékoztatta a VS.hu-t arról, hogy Szlovákia DEREX-indexe az elmúlt években fokozatosan emelkedik, ez látszik az alábbi táblázatban is. Elmondása szerint hamarosan publikálják a 2012/13-as felmérésük eredményeit is. derex_szlovakia

Berényiék nem működnek együtt Kotlebával

A Magyar Közösség Pártja (MKP) képviselői a besztercebányai megyében nem fognak együttműködni a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt elnökével, a megyefőnöknek megválasztott Marián Kotlebával – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a párt elnöke, Berényi József. Hozzátette: az MKP kész a párbeszédre az összes demokratikus párttal, hogy felszámolják a szélsőségességet Szlovákiában. A szélsőjobboldali politikus megválasztása kapcsán Berényi József megjegyezte: „Ez egyértelműen új politikai jelenség Szlovákiában, és határozottan befolyásolja a szlovák politikát. Azt várom, hogy valamennyi európai és amerikai intézmény fokozott figyelmet fordít Szlovákiára, arra, ami valójában történt”. Az MKP politikusa a romakérdés megoldatlanságának tudta be a szélsőjobboldali politikus megválasztását.