A szlovák elnök szerint a menekültek befogadása nem veszélyes

Fotó: Europress/AFP/Samuel Kubani / István Hajdu

-


Néhány ezer menekült befogadása nem veszélyezteti Szlovákia biztonságát - állítja Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfői nyilatkozatában, amellyel a migrációs válsággal kapcsolatos szlovákiai vitákra reagált. "Meggyőződésem, hogy a lakosság egy százalékának töredékét kitevő ember befogadása nem tudja veszélyeztetni az országunkat" - jelentette ki.

Úgy véli, Szlovákiának mindig is meglesznek a maga problémái, "ez azonban nem jelentheti azt, hogy emiatt bezárkózunk, és nem leszünk hajlandóak segíteni másoknak". Meggyőződése, hogy Szlovákiában folytatni kell a nyilvános vitát a menekültválságról. "Nem a kvóták és az Európai Unió országai közti szolidaritás miatt, hanem azon emberek miatt, akiknek segítségre van szükségük, és magunk miatt is".

"Harcunkat saját jellemünkért, Szlovákiánk szívéért elveszítjük, ha polgárként és politikusként nem teszünk különbséget az ismeretlentől való félelem, illetve a nyílt gyűlölet, az emberi élet megvetése, a szélsőségesség, az idegengyűlölet és a fasizmus között" - figyelmeztetett. Úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem "az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai".

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico az elmúlt hetekben többször is beszélt arról, hogy a bevándorlók növelik a terrorizmus veszélyét, és sok köztük a gazdasági spekuláns. A szlovák miniszterelnök az államfő nyilatkozatára reagálva leszögezte: a menekültügyben a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozattal összhangban kíván cselekedni. A V4-ek kormányfői Prágában egységesen elutasították a menekültek kötelező befogadását előirányzó kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, de az Európai Unió vezetői nem hagytak jóvá.

"Ha valaki semmiért nem visel felelősséget, bármiféle nyilatkozatot tehet" - mondta a miniszterelnök Andrej Kiska szavaira reagálva.