A szkafander cserélhető részeit az űrhajósok nyomtatnák a Marson

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Elkészült a telepesek ruhájának első változata.


Bemutatta a Mars-telepeseknek szánt űrruha első terveit a Mars One. Az űrutazást szervező holland cég célja, hogy 10 éven belül embereket küldjön a bolygóra. A nyomástartó ruhához ütésálló sisak is tartozik. A szkafander ahhoz hasonló anyagból készülne, mint amilyet a NASA asztronautái viseltek a Holdon – írja a Phys.org. A Marsra szánt űrruhát a bolygó sajátosságaihoz – például a mindenütt jelen lévő porhoz – is hozzá kell még igazítani.

A cserélhető elemeket is tartalmazó űrruhának sugárvédelmet is kell biztosítania, és illeszkednie kell a leendő Mars-telepesek alkatához. A Mars One szerint a jövendőbeli telepesek háromdimenziós nyomtatókat is vinnének magukkal, hogy szükség esetén kinyomtassák az űrruhák cserélhető részeit.


Bas Lansdorp


A holland Bas Lansdorp 4 éve indult vállalkozása elvileg azt tervezi, hogy a belátható jövőben lakott kolóniát hoz létre a Marson. A 140 ország csaknem 200 ezer kalandorát felvillanyozó projekt keretében 24 felfedezőt akarnak küldeni a Marsra egy évtizeden belül. A költségek egy részét a vállalkozást bemutató televíziós valóságshow-ból finanszírozzák.

A Mars One csapata 2018-ban akar pilóta nélküli űrhajót küldeni a Marsra, az egyirányú utazások pedig 2026-ban indulnának. Az első telepesek apró épületszerűségekben élnének, és gondoskodniuk kellene ivóvíz-, oxigén- és élelemellátásukról. Mostanáig mindössze a NASA robotizált missziói jutottak el sikeresen a Marsra, és az amerikaiak a 2030-as évekig nem is terveznek emberes expedíciókat.