A szíriai menekülteket nem küldi haza Törökország

-

400 000 szíriai menekültnek nem tudnak oktatást biztosítani Törökországban, de nem kényszeríthetik őket arra, hogy visszamenjenek Szíriába, jelentette ki a török külügyminiszter. A Görögországtól visszafogadott szíriai menekülteket táborokban fogják elhelyezni, a más országból érkezett migránsokat viszont saját hazájukba küldik.


Törökországnak nem áll szándékában konfliktusövezetbe visszaküldeni menekülteket, jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában, a Didier Reynders belga külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint az Európai Unió (EU) Törökországot érintő kritikái jogtalanok, Ankara ugyanis nem kéreget. Az EU anyagi támogatását Törökország a szíriai menekültekre költi majd.

A hétfői EU–Törökország-csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslat értelmében a törökök hajlandóak visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgár után be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Ankara ezenkívül további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását az uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ezekről a tervekről még nem született végleges megállapodás az Európai Unió tagállamai között.