A szíriai kurdok megkapják az amerikai fegyvereket

Forrás: MTI/AP/IHA

-

A törökök a szállítmányok leállítását követelik.


A Pentagon még nem állította le a fegyverszállítást a szíriai kurdoknak – írja a The Hill. A török kormány szerint Donald Trump napja ezt ígérte Recep Tayyip Erdogannak. Robert Manning ezredes, a Pentagon szóvivője szerint egyelőre még nem állították le, hanem felülvizsgálják a fegyverszállítást a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) koalíció részeként harcoló, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának.

A tárca felülvizsgálja "a kurd partnereinknek nyújtott katonai támogatás mértékét, amely attól függ, hogy az Iszlám Államra mért vereség és a stabilizálási erőfeszítések mennyire teszik lehetővé számunkra az Iszlám Állam visszatérésének megakadályozását".

Bekir Bozdag török kormányszóvivő pénteken azt állította, hogy Erdogan államfőnek Trump elnök megígérte a szíriai kurd harcosoknak szánt fegyverszállítások leállítását. A Fehér Ház szombaton azt közölte: az elnök csupán a Washington szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás korrekciójára tett ígéretet.

Ankara úgy tartja: az YPG a törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) "meghosszabbított karja" és egy terrorszervezet. Washington idén májusban kezdett fegyvereket szállítani a kurdoknak, mert Rakka visszafoglalásában számított rájuk.