A szíriai kormányerők és az oroszok bombázták Aleppót

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Damaszkusz nagyszabású offenzívát indít a nagyvárosban, hogy kiszorítsák az ellenzéki fegyvereseket.


Aleppóban legalább harminc légitámadás történt az éjszaka folyamán és péntek reggel – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A lázadók kezén lévő Fardusz negyedben legkevesebb 3 ember meghalt, a sebesültek száma több tucatra tehető. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint nőni fog az áldozatok száma, mert sokan vannak még a romok alatt.

A szíriai gépek hordóbombákat dobnak le, az orosz gépek pedig légicsapásokat mérnek a lázadók kezén lévő negyedekre – mondta a londoni székhelyű OSDH vezetője. A légicsapásokban megrongálódott a Szíriai Polgári Védelem nevű, „fehér sisakosoknak” is nevezett csoport két központja.

A szíriai hadsereg elkezdte Aleppóban a felderítési hadműveletet, a bombázást és a tüzérségi támadásokat – közölték Damaszkuszban. „A harcok órákig, de akár napokig is eltarthatnak, mielőtt megkezdődik a szárazföldi hadművelet, és ennek időzítése a légicsapások eredményétől és a helyszíni helyzettől függ” – mondta egy magas rangú katona.

A szíriai hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy nagyszabású offenzívát kezd Aleppó keleti részei ellen. Felszólították a civileket, hogy kerüljék el a város azon a részeit, ahol lázadók tartózkodnak. A hadsereg azt állította, hogy kiléptetési pontokat állított fel, ahol a civilek és a lázadók elhagyhatják Aleppót.


Hiába egyeztettek

Az orosz–amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünetet Damaszkusz hétfőn este felmondta. Ezután újraindultak a légicsapások a harcokban már rommá lőtt Aleppóban. John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elmúlt napokban többször tárgyalt a tűzszünet helyreállításáról, de egyelőre hasztalan.

A Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszország érdekelt a tűzszünetben. Kodmani szerint a szíriai repülők csak akkor maradnának a földön – teljesítve az amerikai elvárást –, ha ellenkező esetben megtorlástól kellene tartaniuk. Gennagyij Gatilov orosz külügyminiszter-helyettesre szerint pénteken sem fog megállapodás születni Washington és Moszkva között, aminek a legfőbb akadálya az amerikai álláspont.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint a szíriai kormány és szövetségesei meg akarják osztani a közel-keleti országot. Nyugati vélemények szerint Moszkva célja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának a megszilárdítása, és az ország csak egy részének a visszafoglalása, mivel Oroszország nem érdekelt Szíria egyesítésében, és az Iszlám Állam elleni harc is másodlagos szempontot képvisel.

A szíriai polgárháború 5 évében eddig 300 ezernél több ember halt meg, és az országban súlyos humanitárius válság van.

Az OSDH emlékeztetett, hogy 2 éve, 2014. szeptember 23-án kezdődött az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció beavatkozása Szíriában. A szövetség légicsapásaiban 6213 ember halt meg, közülük 611 civil volt, beleértve 163 gyereket és 90 nőt. A többi áldozat az Iszlám Állam és Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Nuszra Front) dzsihadista szervezet, illetve a hadsereg vagy a vele szövetséges csoportok fegyverese volt.