A szíriai kormány vegyi fegyvereit azonosították a támadás után

Fotó: AFP/SANA / AFP/SANA

-

A kelet-gútai szaringáz-támadás helyszínéről származó mintákat elemeztek a laboratóriumban.


A Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) dolgozó laboroknak egy ENSZ-misszió gyűjtötte be a 2013. augusztus 21-i támadást követően a mintákat a terepen. A csapásban több száz civil vesztette életét. Az összehasonlítás alapjául azok a fegyverek szolgáltak, amelyeket Damaszkusz adott át megsemmisítésre 2014-ben.

A laboratóriumi teszteken olyan jellegzetességeket – hexamint és egy speciális fluorofoszfátot – mutattak ki a kelet-gútai mintákban, amelyek egyértelműen a szíriai kormányhoz kapcsolják őket. "A 2013-as kelet-gútai támadásból származó minták, valamint a szíriai vegyifegyver-készletből vett vegyi anyagok közötti egyezés egy DNS-tesztnek felel meg, azaz egyértelmű bizonyíték" – mondta Amy Smithson amerikai szakértő. Szerint a hexamin különösen beszédes jegy, mert egy olyan vegyi anyagról van szó, amelyet kifejezetten a szíriai hadsereg használ a szarin előállításához.

A szíriai kormány nemcsak a damaszkuszi külvárosban elkövetett támadásért tehető felelőssé. Ugyanezek a jellegzetességek fedezhetőek fel azokban a mintákban, amelyek a 2017. április 4-én Hán Sejkúnban, valamint 2013 márciusában Hán al-Asszalban végrehajtott ideggáz-támadás helyszínéről származnak – mondták névtelenséget kérő források.

Ezeken a teszteredményeken alapult az OPCW és az ENSZ közös nyomozócsoportjának októberi jelentése. Ebben azt állították, hogy a szíriai rezsim felelős a több tucat halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i támadásért. A kelet-gútai eredményeket azért nem tették közzé októberben, mert nem volt rá felhatalmazásuk.

A kutatás következtetései egybecsengenek az USA és több nyugati ország véleményével, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem adta fel vegyi fegyvereit, és továbbra is rendszeresen használja a betiltott anyagokat, köztük a klórgázt és a szarint. Damaszkusz a kelet-gútai támadás után orosz és amerikai nyomásra csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez, és beleegyezett vegyifegyver-programjának végleges felszámolásába. E megállapodás keretében kezdte meg 1300 tonnás készletének beszolgáltatását.