A szíriai felkelők szerint Oroszország őket lövi, nem a dzsihádistákat

-

Szíriai ellenzéki csoportok szerint az ő állásaikra mért csapásokat az orosz légierő, és a támadásokban civilek is meghaltak. Az orosz külügy cáfolta ezt, a szóvivő Oroszország elleni információs háborúról beszélt.


Ellenzéki csoportok szerint az ő állásaikra mért légicsapásokat az orosz légierő a szíriai Hama tartományban és Homsz város közelében, nem az Iszlám Állam szélsőséges szervezetre. Dzsamil asz-Szaláh, a Szabad Szíriai Hadsereg nevű mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport egy tisztje azt is elmondta, hogy csoportjukat az Aszad-ellenes külföldi hatalmak fejlett páncéltörő rakétákkal is ellátták. A szervezetet az Egyesült Államok is támogatja.

Az ENSZ-közgyűlés alkalmából jelenleg New Yorkban tartózkodó Háled Hudzsa, a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció ellenzéki szervezet elnöke Twitter-bejegyzésében közölte, a Homsz város környéki légicsapásoknak legalább három tucatnyi civil áldozata is volt. A lebombázott helyszíneken sem az Iszlám Állam, sem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front fegyveresei nincsenek jelen – jelentette ki.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy az orosz gépek a szíriai légierővel együttműködve különféle terrorista célpontokat bombáztak Hama és Homsz tartomány területein. A szíriai rezsim azonban minden ellenzékire terroristaként hivatkozik. Vlagyimir Putyin hétfőn egy interjúban jelentette ki, hogy Aszad ellenfeleit „lehet ellenzéknek hívni, de valójában terroristák ellen harcol”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a „tények eltorzításának” nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az orosz harci gépek nem az Iszlám Állam állásait támadták. Azt is határozottan tagadta, hogy az orosz légicsapásokban civilek haltak volna meg Szíriában, és szerinte információs háború zajlik Oroszország ellen.

A szíria beavatkozás hátteréről, az ezzel kapcsolatos orosz-amerikai ellentétről, illetve Putyin feltételezett szándékairól itt olvashat bővebben.