A szíriai felkelők eltérően ítélik meg a tűzszünetet

Fotó: NurPhoto / Karam Almasri

-

A szombat hajnalban tett orosz-amerikai bejelentés szeptember 12-én naplementétől általános fegyvernyugvásra szólítja fel a feleket.


Az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől - jelentette be szombat hajnalban John Kerry amerikai külügyminiszter, miután tárgyaltak a szíriai helyzetről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
Ám a felkelőcsoportok máris eltérően ítélték meg a bejelentést. A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezet szerint kicsi az esélye annak, hogy a megállapodás megvalósítható lesz, főként azért, mert Moszkva és Damaszkusz nem fogja tiszteletben tartani azt. Szerintük Oroszország és a szíriai kormányerők a legutóbbi tűzszüneti megállapodást sem tartották be, éppen ezért a mostani megállapodás esélyei is csekélyek.
A török hadsereg által támogatott Nur el-din el-Zinki lázadócsoport katonai szóvivője szerint a fegyvernyugvás csak egy esély a szíriai kormányhadseregnek arra, hogy koncentrálja erőit, és több Irán által támogatott fegyverest vonjon be az Aleppó környéki harcokba.
Egy másik szíriai ellenzéki csoport, a Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) viszont üdvözölte az orosz-amerikai egyezséget.