A szíriai felkelők elfoglalták Aleppó egyik negyedét

Fotó: AFP / KARAM AL-MASRI

-

A felkelők csütörtökre virradóra elfoglalták az ország északi részén fekvő Aleppó egyik negyedét, amely korábban a kormányerők ellenőrzése alatt állt – közölték ellenzéki aktivisták.


A beszámolók szerint a kormányellenes fegyveres csoportok sikerrel előrenyomultak a jelentős részben kurdok lakta Káldije negyedben. A szíriai állami televízió azonban tagadta a lázadók harci sikereiről szóló tudósításokat.


A közel-keleti ország egyik legfontosabb gazdasági központjában, Aleppóban mindennaposak a fegyveres erők és a felkelők közötti harcok. A 2012 júliusa óta megosztott város nyugati részét a hadsereg, a keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló ellenzékiek ellenőrzik. A kormányerők rendszeresen bombázzák az észak-szíriai nagyváros felkelők uralta negyedeit, a légicsapásoknak ezrek estek áldozatául.

Ugyancsak csütörtökön az ENSZ palesztin menekültek megsegítésével foglalkozó szervezete (UNRWA) elítélte a Damaszkusz peremén található egyik palesztin menekülttábor két nappal ezelőtti bombázását. A légicsapásokban egy menekült vesztette életét, többen megsebesültek, köztük egy gyerek is, aki az UNRWA nyári programjában vett részt. A tábor területén tüzérségi lövedékek csapódtak be, majd állítólag hordóbombákat dobtak le egy légi járműről. Az egyik a szervezet iskolája mellett csapódott be, és lerombolt egy épületet. Az UNRWA követeli, hogy a szíriai konfliktusban érintett összes fél tartsa tiszteletben az ENSZ létesítményeinek semlegességét és sérthetetlenségét – hangzik a Brüsszelben kiadott közlemény.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg rendszeresen dob le a légierő helikoptereiről robbanóanyagokkal megtöltött tartályokat, amelyek válogatás nélküli pusztítást végeznek, nagyon gyakran civilek körében. A 2011. március 15-én kitört, majd polgárháborúba torkollott elégedetlenségnek legalább 230 ezer halottja van, milliók menekültek külföldre vagy váltak belső menekültté. A szélsőséges szunnita Iszlám Állam jelentős területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban.