A szíriai ellenzék nem tárgyal, amíg külföldi gépek bombáznak

Fotó: MTI/AP / Francois Mori

-

Január 25-re van kitűzve a tárgyalás az Aszad-rezsim és az ellenzék közt, de az orosz légicsapások nem erősítik a bizalmat.


Addig nem tárgyalhatnak a szíriai kormánnyal az ellenzéki csoportok, amíg külföldi erők bombázzák Szíriát – figyelmeztetett hétfőn Riad Hidzsab, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátora, miután Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélést. A szíriai kormány és az ellenzék január 25-re tűzte ki a béketárgyalások megkezdését Genfben, az ENSZ égisze alatt.

Hidzsab egy hétfői légicsapásra utalt, amelyben szavai szerint orosz harci repülőgépek „mészárlást” végeztek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen, ahol legalább 12 gyermek és egy tanítónő halt meg az iskolájukat ért légicsapásban. Hidzsab szerint a hasonló tettek miatt nem tárgyalhat az ellenzék Damaszkusszal.

A találkozó után Hollande úgy nyilatkozott: a szíriai rezsim tárgyalási hajlandósága az alapján ítélhető meg, leállítja-e a vaktában történő bombázásokat, valamint egész városok kiéheztetését, amely nyilvánvalóan szembemegy a nemzetközi joggal. A francia elnök szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök nem játszhat szerepet az ország jövőjében. Mind a francia államfő, mind az ellenzék kijelentette, hogy a jelenlegi szíriai vezetés nem maradhat hatalmon.

A koordinátor ugyanakkor azt is mondta: továbbra is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szíriai kormánnyal, a tárgyalásokat azonban komolyan kell venni, és nem engedhető meg azok meghiúsulása. A francia elnök ezen felül hangsúlyozta, azonnali humanitárius intézkedésekre van szükség, elsősorban az ostromlott területeken és különösen Madajában, hogy megteremthessék egy tartós tűzszünet feltételeit.

A szíriai kormányerők által ostromlott Madajába október és január eleje között nem érkezett segélyszállítmány, azóta több tízezren sodródtak az éhhalál szélére. Az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul „azonnali életmentő segítségre”. A városba hétfőn érkezett az első segélyszállítmány.