A szíriai ellenzék hivatalosan még nem vesz részt a béketárgyalásokban

-

Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja hétfőn már hivatalos formában is találkozott az ellenzék képviselőivel Genfben, de azok még megvárják Damaszkusz válaszát, mielőtt kimondják, hogy bekapcsolódtak a béketárgyalásokba. Mistura egyelőre külön-külön tárgyal a felekkel.


Mistura kedden találkozik Damaszkusz képviselőivel, de többször is elismételte a sajtó előtt, hogy „a genfi tárgyalások hivatalosan megkezdődtek”.

A Tárgyalási Főbizottság (HMC) által képviselt ellenzék az érdemi tárgyalások előfeltételeként humanitárius ügyek rendezését szabta meg, vagy legalább azt, hogy a damaszkuszi kormány kötelezze el magát erre. Ebbe beletartozik az érintett városok blokádjának feloldása, a segélyszállítmányok célba juttatásának lehetővé tétele, a politikai foglyok elengedése, illetve a civilek elleni támadások befejezése.

Mistura egyúttal felszólította a nagyhatalmakat, hogy kezdjenek tárgyalásokat arról, hogyan lehetne betartatni a tűzszünetet Szíriában, mert – mint mondta – ez nem az ő feladata a béketárgyalásokon.

Ez a harmadik diplomáciai kísérlet, hogy a szíriai válságra tárgyalásos megoldást találjanak.