A Szíriában harcoló európaiak harmada már visszatért

Fotó: AFP / STRINGER

-

Már visszatért hazájába csaknem minden harmadik olyan európai, aki Szíriába indult harcolni, minden hetedik pedig meghalt – áll a hágai központú Terrorizmuselhárító Nemzetközi Központ tanulmányában.


Az adatok szerint 4294-en mentek az utóbbi években bizonyítottan Európából Szíriába harcolni iszlamista szervezetek oldalán. Harminc százalékuk azóta visszatért Európába, 14 százalékukról pedig kiderült, hogy biztosan halott.


A bő négyezer ember zöme városokban – peremkerületekben – nőtt fel és ott élt, mielőtt a szíriai iszlamistákhoz csatlakozott. Közülük csaknem minden hatodik nő, azaz több mint hétszázan. Az adatok szerint az összes harcolni indulónak csak 23 százaléka tért át az iszlám hitre.

A tanulmány szerint Európán belül legtöbben – több mint 900-an – Franciaországból mentek Szíriába harcolni a szélsőséges iszlamisták oldalán, de több százan vágtak útnak Németországból és Nagy-Britanniából is.

Az egyes országok lélekszámához viszonyítva Belgium áll az élen, ott egymillió lakosra 41 szíriai harcos jut. Ugyanakkor Belgiumba tértek vissza a legalacsonyabb arányban: mindössze 18 százalékos a mutató, míg Dánia, Ausztria, Svédország esetében 50 százalékos, azaz már minden második Szíriát megjárt hazatért.

Az elemzés kitér a közép- és kelet-európai államokra is, megjegyezve, hogy azokból viszonylag kevesen kerekedtek fel, hogy iszlám harcosok legyenek Szíriában, már csak azért is, mert ezekben az országokban csekély számú muszlim él. A szerzők azt is közölték, hogy nem tudtak adatokhoz jutni Görögországot és Magyarországot illetően.