A szír ellenzék nem kér Oroszország támogatásából

Fotó: MTI/EPA / Orosz védelmi minisztérium

-

Elutasította a Nyugat támogatását élvező szíriai ellenzék az orosz külügyminiszter javaslatát, csakúgy, mint az új választások kiírását szorgalmazó felhívását.


Szergej Lavrov egy interjúban közölte, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, a Nyugat által támogatott ellenzéki ernyőszervezetnek, és új parlamenti és elnökválasztás kiírását szorgalmazta.


Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen

– jelentette ki Ahmed Szaúd alezredes, az SZSZH egyik szóvivője.


Moszkva szeptember 30. óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, állítása szerint az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport és „más terrorszervezetek” állásai ellen. A mérsékelt iszlamista ellenzék szerint azonban ők Oroszország valódi célpontjai, és a légitámadások főleg Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.

Szamír Nasar, a száműzetésben működő legnagyobb ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció tagja szintén elutasította a mérsékelt ellenzék és Oroszország közötti szövetséget.


Ahelyett, hogy arról beszélnek, hogy támogatni akarják az SZSZH-t, inkább abba kellene hagyni a bombázását

– mondta a politikus, aki szerint az orosz légicsapások 80 százaléka irányul a Szabad Szíriai Hadsereg ellen.

Nasar képtelenségnek nevezte Lavrovnak azt a javaslatát, hogy parlamenti és elnökválasztásokat kell előkészíteni Szíriában. Az ellenzéki politikus azzal vádolta meg Moszkvát, hogy így akarja „megkerülni a szíriai népnek az Aszad távozására vonatkozó követelését”. „Az oroszok figyelmen kívül hagyják a valóságot. Szíriában milliók váltak belső menekültté, illetve hagyták el az országot. Városok dőlnek romba naponta. Milyen választásokat lehetne tartani ilyen körülmények között?” – kérdezte.

Szíriában 2014 júniusában tartottak a nemzetközi közösség által vitatott tisztaságú elnökválasztást, amelyen újabb hét évre újjáválasztották Bassár el-Aszadot. Parlamenti választás utoljára 2012-ben volt, a következő elvben a jövő évben esedékes.