A szír diktátor „meglepetésre” nyert a választásokon

-

A Bassár el-Aszad jelenlegi államfő aratott győzelmet a szíriai elnökválasztáson. A politikus a szavazatok 88,7 százalékát kapta.


Megvan a tegnapi szíriai elnökválasztás hivatalos végeredményet. Bassár el-Aszad államfő megtarthatja a széket egy olyan választás után, amelynek legitimitását a helyi ellenzék eleve kétségbe vonta. Aszaddal szemben két relatíve ismeretlen ellenjelölt indult, akik nem számítottak komolyan vehető kihívónak. Ráadásul a voksolást a polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken lehetett az urnák elé járulni, a felkelők kezén lévő helyeken nem. Aszad a szavazatok 88,7 százalékaval nyert, míg a parlamenti elnök, Dzsihad Laham szerint két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott. Az eredményt várhatóan a nyugat kétkedve fogja fogadni, szinte biztosra vehető, hogy az Egyesült Államok nem fogja elismerni az eredményt.


A szír ellenzék diplomáciai képviseletet kapott már

A szíriai ellenzék képviselete nem kap nagykövetségi státust, de „külföldi képviseleteket” megillető elbánásban részesül - jelentette be John Kerry, amerikai külügyminiszter májusban. A  jelképes státuszra emelést már régóta szorgalmazták az Aszad-rezsimmel szembenálló mérsékelt erők. Ahmad al-Dzsarbának, a koalíció elnökét washingtonban egy tárgyalásra is meghívták, azt megelőzően hozták nyilvánosságra a hírt.

A Szíriai Ellenzéki Koalíciót 2012 decemberében már a szíriai nép törvényes képviselőjeként ismerte el az Egyesült Államok. A washingtoni szíriai állami nagykövetség működését az amerikai külügyminisztérium márciusban felfüggeszttette. A testület eddig nem hivatalos összekötő hivatala révén képviseltette magát az amerikai fővárosban. 

A szíriai mérsékelt ellenzék vezetője kritikus időpontban látogat Washingtonba, mert a Bassár el-Aszad elnököt támogató erők harctéri sikerekkel igyekeznek előkészíteni a június 3-ra kitűzött elnökválasztást. Ezt az amerikai kormány korábban elítélte, „ámításnak”, valamint „a demokrácia paródiájának” minősítette a szavazást.

Az Obama-adminisztráció hivatalosan eddig 827 millió dollárral támogatta az ellenzéket a konfliktus három évvel ezelőtti kirobbanása óta.