A Sziget felett táncolnak a magyar drónok

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Öt drónnal és tucatnyi táncossal tartották meg a magyar drónraj első nyilvános művészeti bemutatóját.


Amíg tart a fesztivál, a Szigeten nem lehet teljesen sötét sarkot találni. Mindenhol van legalább néhány fénypontokkal borított fa, és mindenhová jut egy csapat vödrös mojitóval felszerelt fesztiválozó is. A Collmot Robotics és Nina Kov közös előadását, amelyben világító ruhába öltöztetett táncosok mozdulatait kísérte egy saját döntéseket hozó, önszerveződő drónraj, a Hajógyári-sziget végében kialakított műfüves focipályán tartották.A pályát először csak a századelő sztárjainak számító autóversenyzőkre emlékeztető, bukósisakos táncosok töltötték meg. Overalljuk kezére, lábára hátára és mellére nagy fényerejű, színváltós led-sorokat szereltek. Már színes vonalakká, piramisokká, ad hoc stroboszkóppá alakított táncosok is meggyőztek pár arra járót, hogy megálljon végignézni az előadást.Az öt darab, fényekkel vastagon felszerelt drón megjelenésével kezdődött meg a Dancing With Drones-nak az igazán érdekes része. Ez volt egyben az a pont is, amikortól nehezen lehetett átlátni az előadást. Nézőként választ kellett találnunk arra, hogy az emelkedő, süllyedő, körtáncra váltó drónokra figyelünk, a gépeknél lényegesen gyorsabb mozdulatokat végző táncosokra koncentrálunk, vagy megpróbálunk rájönni, hogy mégis mi vezérli a robotokat.A Szigeten szerencsére nem csak a táncosok vannak kint, így az előadásban használt robotokat fejlesztő Collmot-projekt tagjából, Vásárhelyi Gábortól megkérdezhettem, mit láttam pontosan. A Dancing With Drones legalább annyira technológiai bemutató, amennyire művészeti projekt. A gépek programozása megtiltja, hogy elhagyják a focipálya területét és a közönség felé lebegjenek, viszont azon a téren belül többnyire maguk döntik el, mit csinálnak.A vezértáncos kezére szerelt mozgásérzékelővel ugyan lehet folyamatos gesztusparancsokat adni a rajnak, de az egyes gépek helyzetét vagy például a körforgás irányát egymás között beszélik meg a gépek. A mozgássor is attól függ függ, hogy épp melyik algoritmus fut a gépen, bedőlnek, körbe állnak, emelkedni kezdenek. Az előadás előtt meg is kérik a közönséget, hogy a telefonjukat kapcsolják repülő üzemmódba, nehogy belezavarjanak a drónok csevegésébe.

Hibáktól így sem volt mentes az nyilvános főpróba, de nem a drónok zavarodtak meg. A táncosok ruhái döntöttek egy-két alkalommal úgy, hogy ők ki akarnak lógni a tömegből, és más színnel világítottak, mint a csoport többi tagjának ledsora. Pedig a ruhákon nem is fut önálló döntéseket hozó szoftver: egyszerűen a Zságer Balázs által szerzett zenével összeszinkronizált mintákat vetítenek a kezeslábasok.Az autonóm drónraj nem kifejezetten a táncos előadáshoz készült. Elsődleges céljuk az állatok önszerveződő mozgásának modellezése, tanulmányozása. A madárrajként mozgó robotcsapat először a Nature szakfolyóiratban mutatkozott be. A Vicsek Tamás vezette csoport arra próbál rájönni, hogyan hozzák meg a madárrajok az irányra vonatkozó döntéseket.


„Született egy hipotézisem a drónokkal való munka során. Ha nagyon leszorítjuk a reakcióidőt, a gépek akkor sem fognak úgy kanyarogni, mint a madarak. Meggyőződésem, hogy a madarak fejében van néhány karakterisztikus folytatás, amiket egyes helyzetekben használni lehet, és ezt mutatják be” – mondta Vicsek Tamás a VS.hu-nak adott korábbi interjújában.


Sziget 2015, drónos előadás


A Dancing With Drones-t minden este 22:30-tól a SportZone színpadnál lehet megnézni. A tesztek folyamatosak, hibák még előfordulhatnak, de Vásárhelyi Gábor abban reménykedik, hogy hétvégén már tíz gép is a levegőben lehet egyszerre.