A szezon első napján egyetlen delfint sem vertek agyon a halászok

Fotó: Wikipedia / VanessaNYC07

-

Tájfun akadályozza a japán mészárlást.


Megkezdődött a hagyományos éves delfinvadászat Japán nyugati részén, Taidzsiban. A halászok a delfineket és kisebb bálnákat egy öbölbe terelik, hálóval elzárják a menekülés útját és az állatokat módszeresen agyonverik. A legszebb példányokat kiválasztják és élve eladják különböző akváriumoknak, állatkerteknek.

A mészárlás ellen régóta tiltakoznak az állatvédő csoportok. Pénteken ugyan nem voltak a vadászatot akadályozó akciók, bár néhány, egy vadászatellenes csoporthoz köthető aktivista filmezte a vízre futó halászhajókat. A kikötőből 12 hajó futott ki, de mindegyik visszafordult a Sanvu tájfun keltette hatalmas hullámok miatt.

A rendőrség fokozott jelenléte érzékelhető a városban és környékén. A rendőrök a vadászatot biztosítják, hogy az állatvédő aktivisták ne tudják megakadályozni vagy megzavarni a mészárlást. A japán parti őrség is csapatokat küldött a területre.

A vadászatról készült 2010-es dokumentumfilm, Az öböl Oscar-díjat nyert. Taidzsi lakói szerint a delfinvadászat hagyományuk része, és nincs különbség a delfinhús és a csirke- vagy marhahús fogyasztása között. A nemzetközi felháborodás és az állatvédők tiltakozása ellenére a delfinvadászatot nem korlátozza a bálnavadászattal foglalkozó nemzetközi egyezmény.