A szervezők szerint közel 25 ezer tanár sztrájkolt szerdán

Fotó: VS.hu / Mudra László

-


Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatón. Galló Istvánné az MTI szerint azt mondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, ez még néhány száz fővel nőhet.

Sztrájk összesen 1185 iskolában volt. Volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része. Szerinte a sztrájk sikeres volt annak ellenére is, hogy rendkívül nagy ellenszélben szervezték meg.

A Fidesz közleményében azt írta: “a mai sztrájkhoz a pedagógusok csupán egyötöde csatlakozott, ami azt jelzi, hogy döntő többségük ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz”. Hozzátették: “Míg a baloldal csődbe vitte az iskolákat és a településeket, ma az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásért és fejleszti azokat”.

Az egész országban sztrájkba lépett ma reggel 8 órakor a tanárok egy része, de a látványos akciót két dolog is hátráltathatta.

Egyrészt a pedagógusok állítása szerint több helyen megfenyegették az intézmények vezetőit a tankerületi vezetők, hogy ne csatlakozzanak az akcióhoz. Másrészt a sztrájkbizottság az oktatási államtitkársággal úgy egyezett meg, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, illetve étkezését.

Nem állt le délben az ország öt percre, ahogy a Pedagógusok Szakszervezete szerette volna. Tudósítóink szerint a meghirdetett helyszíneken kis csoportokban demonstráltak. Voltak üzletek, ahol szünetet tartottak, a Madách tér aszfaltját a PM krétával rajzolta kockásra, néhány taxis pedig öt percig dudált az Emmi székháza előtt.