Lapos sarkúban a vörös szőnyegre lépni tilos?

Fotó: Getty Images/iStockphoto / MagMos

-

Cáfolta kedden a cannes-i fesztivál vezetősége, hogy a nőknek kötelező magas sarkú cipőt viselni a vörös szőnyegen a díszbemutatók előtti bevonuláskor.


A Screen című filmes szaklap keddi számában azt írta, hogy az elmúlt napokban több női meghívott vendéget nem engedtek végigmenni a vörös szőnyegen a gálavetítések előtt, mert lapos sarkú cipőt viseltek. Délelőtt Asif Kapadia, az Amy című film rendezője megerősítette a Twitteren, hogy feleségével is ezt történt, de a díszbemutatóra azért végül beengedték.


„Megalapozatlan az a híresztelés, hogy a fesztivál kötelezi a nőknek a magas sarkú cipő viseletét" - reagált Thierry Frémaux művészeti igazgató néhány órával később a Twitteren.

A gálavetítésekre szóló jegyeken egyébként a kötelező ruházatot illetően csak annyi szerepel, hogy „szmoking, estélyi", cipőkre semmilyen kötelező szabály nem érvényes, de az már korábban többször is előfordult, hogy a nem fekete cipőt viselő férfiakat nem engedték be a fesztiválpalotába.

A téma az egyik keddi versenyfilm sajtótájékoztatóján is szóba került. Denis Villeneuve kanadai filmrendező ironikusan megjegyezte, hogy tiltakozásul a magas sarkú állítólagos kötelezővé tétele miatt este filmje színészeivel együtt lapos sarkú cipőben fog felvonulni a vörös szőnyegen.