A szervezett bűnözés és a kormány kapcsolatát vizsgálhatja az ügyészség

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

A Fővárosi Főügyészség a hús feketepiaci szereplőinek és a kormánynak a kapcsolatait vizsgálhatja, miután a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte az LMP két képviselőjének a kérdését.


Húsáfa

Az LMP-s Schiffer András és Lengyel Szilvia még a hónap elején fordult a legfőbb ügyészhez azzal a kérdéssel, hogy kivizsgálják-e, milyen kapcsolat van a fekete húspiac és a kormányzat között. Az ellenzéki képviselők arra alapozták gyanújukat, hogy sajtóhírek szerint feketepiaci szereplők lobbiztak a kormánynál, hogy ne mérsékeljék a húsfélék forgalmazása után beszedett 27 százalékos adót. Az áfacsalók ugyanis akkor tudnak extraprofitra szert tenni, ha a legális kereskedelemben nagyon magas az áfakulcs. A kormány javaslatára az Országgyűlés végül is csak az élő és félsertések esetében mérsékelte 5 százalékra az adót, a boltokban maradt a 27 százalékos kulcs. A legfőbb ügyész, Polt Péter válaszában elmondta, hogy a bűncselekmény gyanúját megfogalmazó kérdésüket feljelentésként értékelte. Ezért azt megküldte a Fővárosi Főügyészségnek, amelyet felkért, hogy végezze el a kérdés értékelését és tegye meg a szükséges intézkedéseket.


„Fekete országot álmodtam én //

ahol minden fekete volt,  //

minden fekete, de nem csak kívül: //

csontig, velőig fekete, //

fekete, //

fekete, fekete, fekete. //

Fekete ég és fekete tenger, //

fekete fák és fekete ház, //

fekete állat, fekete ember”

Az áfacsalás nem tűnik el, csak átalakul

A kormány már hónapok óta küzd az áfacsökkentés kérdésével, de valami kifogás mindig adódik. Kezdetben arra kért garanciát a kabinet, hogy az adó elengedését a fogyasztók is érezzék meg, vagyis ne a kereskedők nyeljék le a 22 százalékpontos hasznot. Később felmerült a hatósági ár bevezetése a húsra, de végül is ez sem lett nyerő. Az egész és féldisznó áfájának elengedése a Húsipari Szövetség elnöke, Éder Tamás szerint csak arra jó, hogy más területre tereljék át az adócsalókat. Akár a tőkehúsra, akár a baromfiakra vagy más termékekre. Az évi ezer milliárdos áfacsalásnak valamiből össze kell jönnie. Legalábbis ekkora összeg elszabotálásáról beszélt az adóhivatal szennyesét kiteregető volt revizor, Horváth András, aki szerint sokszor maguk az adóhivatali vezetők sunnyogják el a csalók elkapását és megbüntetését.