A szerelem koordinátái, birkákkal

Fotó: AFP/The Picture Desk / ALEX BAILEY

-

Lehet-e modern egy kosztümös film, amely Thomas Hardy 19. századi regényének a feldolgozása? Megnéztük a Távol a világ zajától című filmet.


A Távol a világ zajától kiváló alapanyaga tévéfilmeknek, szappanoperáknak, dagályos szerelmi történeteknek, amelyekben vannak lordok, inasok, lovak és szép tájak, az emberek pedig fura, 150 évvel ezelőtti ruhákat hordanak és avítt nyelvet beszélnek. A regény egy éppen száz évvel ezelőtti filmváltozatának leírása a világ legnépszerűbb filmes adatbázisában egy mondatban összefoglalja a lényeget: „A farmerlány hozzámegy a hűtlen tiszthez, akit megöl a nő udvarlója, hogy aztán rájöjjön (a nő), hogy a gazdaságvezetőt szereti.”

Thomas Vinterberg legújabb verzióját is úgy a legegyszerűbb összefoglalni, hogy van a 19. század vidéki Angliájában egy a hagyományokkal szembemenve a saját útját járó nő, aki nem tudja eldönteni, hogy a juhászt, a katonát vagy a földbirtokost szeresse. Vagy szeressen-e egyáltalán valakit. A főbb szerepekben, logikai sorrendben: Carey Mulligan (Egy lányról, Wall Street 2.), Matthias Schoenaerts (Rozsda és csont), Tom Sturridge (sima képű férfi, most bajsza van és kardja), Michael Sheen (Frost/Nixon, Masters of Sex). Thomas Hardy, ugye, a késő viktoriánus romantika realista ágához tartozott, főként az angol vidékről írt.

Valójában engem kevéssé érdekel, hogy a film jó adaptációja-e Thomas Hardy 1874-ben kiadott regényének. Engem jobban érdekel, hogy Thomas Vinterberg miért rendezett olyan filmet, amelyben birkák vannak.És rögtön a film első 10 percében van egy lenyűgöző és megrázó jelenet, amelyben a juhász kutyája kora hajnalban valamilyen – emberi racionalitás által felfoghatatlan – oknál fogva kitereli a karámból a bárányokat, és a szakadék felé hajtja a nyájat, amely csoportosan lezuhan, és szétroncsolódik a tengerparti sziklákon. A juhász minden vagyona odavész. A kutya értetlenül néz, oldalra billenti a fejét. A juhász ott agyonlövi.

A tömegesen a szakadékba rohanó, bégető birkák látványa egyrészt egészen bizarr és kényelmetlen, másrészt rögtön a film elején Vinterbergnek sikerült egy feszesre és csupaszra rendezett jelenetsorral bemutatnia a racionalitás teljes kiszolgáltatottságát a pillanatnyi tébollyal szemben. Legyen az a téboly emberi vagy állati, nevezzük akár szerelemnek vagy szerencsétlen véletlennek.

A racionalitás legfontosabb motorja a filmben Carey Mulligan, illetve karakterének a különféle arányváltoztatásokkal és hangsúlyeltolásokkal megteremtett, némileg feminista olvasata.Mindhárom férfi, aki meghatározó lesz az életében, nagyjából 3 (maximum 5) perccel azután kéri meg a kezét, hogy először szót váltottak egymással. Egyértelmű már a film első jelenetében a vonzalom közte és a jóravaló gazda, Matthias Schoenaerts között. De a nő ki is nyilatkoztatja hamar: nem arról van szó, hogy nem kedvelné, hanem hogy neki nincs szüksége férjre. Hasonlóképp, immár földbirtokosként, mond udvariasan nemet a gazdag, szívében sebzett szomszédnak, Michael Sheennek, még ha szimpatikus is. Pedig az még a disznóival is eldicsekszik neki, kényszeredetten, megfelelve a társadalmi párbeszéd szabályainak. A nőnek nincs rá szüksége.

A katonára sincs szüksége, ő ráadásul nem is szimpatikus, igazi hólyag. Viszont a nő szerelmes lesz, és ennek mindenkire nézve súlyos következményei lesznek. Öt percen belül hozzámegy.A dán Thomas Vinterberg az európai film elmúlt húsz évének nem túl látványos, de annál fontosabb alakja. Pont azért nem látványos, mert nehéz megfogni, hogy mik a szerzői, stiláris vagy rendezői jellegzetességei. Az mindenesetre biztos, hogy tökéletlen filmjei is izgalmas kudarcélmények. Nem feltétlenül megy biztosra, és elsősorban a történet izgatja, minden filmjében van valami megrázóan közeli. A két legismertebb és legtökéletesebb filmjénél maradva: az első és egyben a legjobb Dogma-filmmel, az 1998-as Születésnappal minden stiláris sallangtól megszabadította a történetet, a jellemfejlődést és az emberi konfliktusokat. Az nem az ő hibája, hogy a „Dogma-stílus” hamar modorossággá lett más rendezők kezében. A többek szerint konzervatívnak ható és szélesebb körű sikert (és Cannes-ban három díjat) hozó, 2012-es Vadászat pedig végletekig letisztult film, kinézetre és felépítésben szinte jellegtelennek hat, csak története és jellemfejlődése van. Meg egy egészen alattomosan szorongást keltő, mesteri befejezése.

A lényeg, hogy Vinterberg esetében minden a történetet szolgálja, a formai és strukturális elemek egyaránt.És ez teszi nagyszerűen modernné és jellegzetesen Vinterberg-filmmé a Távol a világ zajától című kosztümös szerelmi történetet is, még ha a felszínen régimódinak is hat.

Ugyanis a kosztümök ellenére nagyon csupasz és funkcionalista film. Nincs benne egy felesleges másodperc sem, illetve olyan rész, amelynek ne lenne meghatározó szerepe a rendszerben, és mondjuk csak és kizárólag gyönyörködtetne, és az idő telne vele. Ha Vinterberg filmje könyv lenne, tőmondatokból állna. És szemiotikai szöveg lenne. Ez feszes ritmust ad a filmnek, de nem olyan értelemben, hogy el van hadarva a történet, hanem sokkal inkább olyanban, hogy Vinterberg a konfliktusokat, fordulatokat, véletleneket, hazugságokat, érzéseket lényeglátóan fogja meg, képletbe helyezi, és építkezik velük, a karakterekbe épít mindent. Azt érezzük a film bármelyik tetszőleges pontján, hogy a történetet mozgató összes szereplő mindannak az összegzése abban a pillanatban, ami addig a filmben történt vele. Minden, amit látunk, eggyé válik a céljával és funkciójával. Amikor a Juno Temple által játszott lány eltéveszti a templomot a saját esküvőjénél, ezáltal pedig az nem történik meg, abban már az áttételes következményei miatt érezzük a tragédiát. Ez végtelenül hatásos, és egyáltalán nem magától értetődő.És ez teszi Thomas Hardy legújabb filmadaptációját (poszt)strukturalista alkotássá.

Az meg főleg, amikor Vinterberg – felismerve a film korlátait, de szem elől sem tévesztve a fókuszt – egészen zseniális egyszerűséggel Cary Mulligan szájába adja egy összetett mondat formájában saját karaktere döntésének a pszichológiai indoklását, azaz hogy miért ment hozzá a katonához, miután az levette a lábáról: a katona mesélt neki előző szerelméről, akinek szépségéhez az övé nem fogható; ez bántotta a büszkeségét, és így akart diadalmaskodni a férfin és annak előző szerelmén. Ezzel az összetett mondattal Vinterberg 10 percnyi felesleges, hagyományos értelemben vett jellemépítő, feltehetően könnyen dagályosba forduló jelenettől szabadította meg a filmjét, nagyon okosan.

De azért senki ne ijedjen meg.

Mindez épp azt jelenti, hogy egy olyan szerelmi történetet látunk, amelyet egy pillanatig sem ununk el, és amelyben mindennek tétje van. Ráadásul a film nagyon szépen néz ki, de sosem giccsesen: a Submarinót és a Vadászatot is fényképező Charlotte Bruus Christensen hol impresszionista képeket használ, hol egészen varázslatos, meseszerű színösszeállításokat (pl. a katona és a nő találkozásakor az erdőben), mindet mindig a célnak megfelelősen. De ha azt igényli a történet, kézi kamerás közeliket látunk, és embereket sárban állva beszélgetni.


Távol a világ zajától, Far from the Madding Crowd


És ami a legfontosabb, Vinterberg korábbi filmjeihez hasonlóan tökéletes színészeket választott, akiket tökéletesen irányít és használ. Mind hitelesek, ha nem is mindnek az a feladata, hogy látványos alakítást nyújtson. Én például a Bikanyak óta azt remélem, hogy egyszer Matthias Schoenaerts haverja lehetek. Örülök, hogy juhászként látom viszont, és a végén nem megy el Kaliforniába. Carey Mulliganről pedig nem bírjuk levenni a szemünket. Erős, határozott és sugárzó egy vele ellenséges és őt folyamatosan betörni próbáló világban, hogy aztán, amikor a téboly szerelem és büszkeség formájában megtöri, még közelebb kerüljön hozzánk. Az idő terhe, a sebzettség és az életigenlés egyszerre tükröződik a szemében.

Rendben, azért van egy jelenet, amelyik túl hosszú lett. Az, amelyben angol népdalokat énekelnek.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!